De multifunctionaliteit van afzetlint

13 februari 2020 Bron: Bouw & Wonen
De multifunctionaliteit van afzetlint
In spannende films zie je het vaak. De politie komt op de plaats van delict en zet de omgeving af met een lint. Ook op bouwwerven zie je dat bepaalde stukken gemarkeerd zijn met afzetlint. Je komt het best wel vaak tegen in het dagelijks leven. Wat zijn eigenlijk de mogelijkheden van afzetlint? Dat gaan we in dit artikel verder bekijken.

Gevaar

In de meeste gevallen wordt afzetlint gebruikt om aan te geven dat er gevaar is. Het vaakst wordt rood-wit lint gebruikt. Naast recreatief wordt het ook vaak professioneel gebruikt voor de algemene veiligheid. Hiermee kan op een heel duidelijke manier aangegeven worden welke plaatsen vrij toegankelijk zijn, en welke niet. Zo weet iedereen eenduidig waar het veilig is en waar niet. Dikwijls is er binnen de afbakening toegang voor hulpverleners of medewerkers en is het de bedoeling dat het publiek erbuiten blijft. Met geel-zwart waarschuwingslint daarentegen, wordt er geduid op uitzonderlijk gevaar. Het geel-zwart afgebakend gebied is verboden terrein voor iedereen en dus ook voor hulpverleners. Hulpverleners kunnen het terrein uiteraard wel betreden na overleg of toestemming en met de nodige voorzichtigheid.

Evenementen

Voor evenementen kan afzetlint gebruikt worden om het publiek te begeleiden, om bepaalde ruimtes af te bakenen of een tijdelijk parkeerterrein aan te leggen in een weiland. Er kan ook een parcours mee afgebakend worden voor een sportevenement, zoals een loop- of fietswedstrijd. Er zijn verschillende kleuren standaard afzetlint op de markt, maar voor bedrijfsevenementen kan er ook markeringslint speciaal bedrukt worden.

Bedrukken

Voor bijzondere gelegenheden kan het lint bedrukt worden met logo, tekst of een ander specifiek design. Het kan zelfs dubbelzijdig bedrukt worden. Het is beschikbaar in verschillende afmetingen met breedtes van 50 tot 300mm en rollengtes van 1 to 500m. Om het afrollen te vergemakkelijken bestaan speciale koffertjes. Hiermee kunnen honderden meters bedrukt lint binnen de kortste keren afgerold woren. Met speciale paaltjes kan het markeringslint ook makkelijk, snel en stevig vastgezet worden.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo