Algemeen

De kunst van het slapen tijdens de zomer

Slaap is voor de mens net zo belangrijk als eten en zuurstof. Met een goede nachtrust en voldoende slaap functioneren we overdag beter. Uit onderzoek van het Sleep Research Centre in Loughborough University in Engeland blijkt dat je gemoedstoestand vlak voor je in slaap valt het belangrijkste onderdeel van een goede nachtrust is. Volgens beddenfabrikant Auping, die bij het Sleep Research Centre te rade ging, blijkt dat de ambiance van de slaapkamer daarom een grote rol speelt bij de kans op een goede nachtrust.

Zelfs de kleur van je dekbedhoes zou van belang kunnen zijn bij een kwalitatief goede slaap. Of het echt zo nauw luistert vraag ik me af. Maar ik ben ervan overtuigd dat je met een goed ingerichte slaapkamer meer tot rust komt. Ook in de regels van Feng Shui, de Chinese kunst van het plaatsen, wordt immers al eeuwen aangegeven wat een goede positie van het bed is.

KLIKSPAAN
De basis van het Elan slaapsysteem van AVEK is een dwars gespannen spiraalbodem, zowel in vlakke basisuitvoering als met drie elektromotoren. Deze bodem past in vrijwel elk bed, maar is ook geschikt om vrijstaand te plaatsen op bijpassende poten. Als derde mogelijkheid kan er gekozen worden uit bedelementen die via een aankliksysteem eenvoudig bevestigd kunnen worden. Bedbodem vanaf €220 (1-pers.), incl. potenset vanaf €310, aanklikomranding vanaf €215 (1-pers.).

Een goed geplaatst bed staat zo dat je in een oogopslag kunt zien wie de kamer binnenkomt. Dus niet met het hoofdeinde naar de deur, of achter een kast verscholen. Logisch ook, want in je slaap ben je het meest kwetsbaar, je moet je dus wel veilig voelen. Om dezelfde reden is het af te raden je hoofdeinde tegen een raam te schuiven. Omdat dat immers ook een (ongewenste) toegang tot je slaapkamer kan zijn. Je bed staat het best geplaatst met het hoofdeinde tegen een muur met uitzicht op deur en ramen. Overigens plaatsen de meeste mensen hun bed automatisch (of misschien wel instinctief) op de gunstigste plek. Het is alleen in kleine of moeilijk in te delen ruimten waar je soms in de knoop komt, en deze tips een houvast zijn.

Behalve indeling is verlichting in de slaapkamer ook van groot belang. Er zijn Amerikaanse slaaponderzoeken waaruit blijkt dat licht een erg grote rol speelt in ons natuurlijke slaapritme. Zij raden daarom aan om je voordat je gaat slapen te omringen met gedimd licht. In de badkamer en in de wc, maar natuurlijk ook in de slaapkamer zelf. Daar klinkt het in ieder geval logisch. Een spot midden in je gezicht terwijl je nog even wat leest, lijkt me niet bevorderlijk.

Sfeerverlichting
Zorg dat de slaapkamer een algemene verlichting heeft die je overdag, bij schemer, kan gebruiken om bijvoorbeeld de was in de kast op te ruimen, maar doe die uit als het bedtijd is. Gebruik dan alleen sfeerverlichting. Bijvoorbeeld een laag wattage lampje op de nachtkastjes. Indirect licht, denk bijvoorbeeld aan schemerlamplicht, is de ultieme sfeerverlichting. Zet een dimmer op de nachtlampjes, zodat je bij een zo zacht mogelijk licht kunt lezen. Zo stoor je je eventuele partner niet, maar het helpt je ook bij het slaperig worden.

Neem tot slot de tijd bij het kiezen van een goede kleurstelling voor de slaapkamer. Want ook dit geeft bij uitstek sfeer en ambiance aan een ruimte. Dus weg met die saaie witte muren en even een plan bedenken. Schilder of behang de muren en zoek er bijpassend beddengoed en gordijnen bij. Als houvast kun je de bevindingen van kleurpsychologen nemen. Die beweren dat rood de geest activeert en ons onrustig maakt en dat blauw en groen sereen werkt en ons tot kalmte maant. Maar er zijn honderden, zoniet duizenden nuances rood en vast ook wel veel waarbij je wel heerlijk kunt wegdromen. Eigenlijk is kiezen wat je zelf het mooiste vindt in dit soort zaken het enige juiste advies.
Build for Life