Badkamers

De kraan als kroon op badkamersanitair

Bent u ook zo gek op een verfrissende douche in de ochtend? Of een ontspannend bad aan het einde van een vermoeiende dag? Fris, helder, koud of warm... kiezen staat vrij. Onmisbaar hierbij is een perfect functionerende kraan. Eéngreeps, met thermostaat of gereguleerd op een energiezuinige manier.

Het is de kraan die de weldaad aan water reguleert en tegelijkertijd functionaliteit en design verenigt. Eigenlijk kunnen we de kraan gerust de onbetwiste kroon op het badkamersanitair noemen.

Gemak en veiligheid

Er zijn zoveel soorten kranen verkrijgbaar, dat kiezen moeilijk is. Omdat u in de badkamer altijd over zowel koud als warm water wilt beschikken, ligt de keuze voor een mengkraan voor de hand. Hiervan bestaan drie typen. De traditionele variant is de tweegreepsmengkraan. De linkerknop bezorgt u als vanouds warm water en de rechterknop voorziet u van koud water. Het instellen van de juiste temperatuur en de gewenste waterstraal vergt enige tijd en kost bovendien extra water. De ééngreepskraan voorkomt deze ongemakken met één greep en één hand. Het kiezen van de favoriete temperatuur is gewoon een kwestie van de kraan in de voor u ideale stand laten staan.

De thermostatische mengkraan neemt u alle regelwerk uit handen. Dankzij de thermostaat in de kraan beschikt u altijd over dezelfde waterdruk én temperatuur. Omdat u de temperatuur op een vast niveau instelt, gaan energie en water tijdens het mengen niet verloren. Een thermostaat biedt niet alleen comfort, maar ook veiligheid. De kans op verbranden is nagenoeg nihil dankzij de door u vastgestelde temperatuur. En wilt u koud nadouchen? In dat geval verdraait u alleen de temperatuurknop.

Bedieningsgemak

De vormgeving en afwerking van kranen blijkt een bron van inspiratie. Van oudsher is de meest populaire finishing: hoogglans chroom. Bijzonder aantrekkelijk is ook de nieuwe generatie kranen in matte uitvoering.

Een stootvaste coating van kunststof zorgt desgewenst voor kranen in exact dezelfde kleur als het sanitair.

Maar naast deze moderne uitvoeringen zijn sinds enige jaren ook weer nostalgisch aandoende combinaties van chroom met keramische draaiknoppen in trek. Wat u ook kiest, vergeet nooit dat het bedieningsgemak belangrijker is dan het uiterlijk van de kraan. Gelukkig kunnen die twee uitstekend samengaan.
Waar moet u bij de aanschaf op letten? Natuurlijk allereerst een prettige grip en bedieningsgemak. Bovendien dienen de onderdelen van de kraan zodanig vloeiend te zijn dat het water er goed vanaf kan lopen. Dit helpt kalkaanslag te voorkomen en zorgt ervoor dat de kraan makkelijker te reinigen is. Daarnaast is de uitloop van de kraan belangrijk. Is deze hoog en lang genoeg om gemakkelijk handen en gezicht kunnen wassen en de wasbak schoon te spoelen. (Foto: Hansgrohe)