Keukens

De 'groene keuken' bestaat

Kookt u al “groen” met de keukenvergister? Het prototype van deze vergister staat nog tot eind deze week in Z33 Galary in Hasselt. Daarna kunt u hem in Nederland en uiteindelijk ook in Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen (Kortrijk) bezichtigen.

Anaerobe vergisting. Het klinkt ingewikkeld en niet bepaald hip. En zeker niet in de keuken. Neveneffect Lieven Scheire timmerde recent nog aan de weg, maar het grote publiek heeft er amper van gehoord. Ten onrechte, want vergisting mag in één adem genoemd worden met zonne- en windenergie. Redenen genoeg voor designer Thomas Lommee om de aandacht te trekken van het grote publiek op een verstaanbare manier. Samen met de vzw Biogas-E van Howest bouwde hij een ‘groene keuken’ op basis van anaerobe vergisting.

Hoe werkt anaerobe vergisting?

Anaerobe vergisting is een methode om groene stroom en warmte te produceren. Bij vergisting worden organische materialen in een grote tank vergist. Micro-organismen produceren in die tank biogas. Dit gas, dat grotendeels bestaat uit methaan, wordt gebruikt om groene stroom en/of groene warmte op te wekken. Daarnaast is het restant van de vergisting, digestaat, een bodemverbeterend middel. Het bevat nog alle voedingsstoffen uit de invoer en kan perfect gebruikt worden als meststof.

In de Westerse landen bestaat vergisting al tientallen jaren. Denemarken was pionier met het bouwen van biogasinstallaties op gemeentelijk niveau, waarbij ze het biogas benutten voor “wijkverwarming”. Op dit moment is Duitsland de koploper, met meer dan vierduizend kleinere installaties. Maar ook Vlaanderen staat wat dit betreft op de kaart. In Europees verband moeten we slechts een handvol landen laten voorgaan. Op dit moment levert vergisting bij ons ongeveer 10% van de hernieuwbare energie! Dat is op het niveau van windenergie op het land. De scenario’s die op dit moment klaargestoomd worden in Europa geven biogas ook richting “13% hernieuwbaar in 2020” een dergelijk belang. Maar in tegenstelling tot de relatief grote installaties in Vlaanderen (al blijven die heel klein in vergelijking met traditionele centrales) zijn er ook kleinschalige voorbeelden, zoals bijvoorbeeld in India en Ecuador.

De groene keuken

Thomas Lommee van de utopisch-pragmatische designstudio Intrastructures wilde een groene keuken ontwerpen naar analogie met het menselijk lichaam. Hij beschouwt vergisting als homoloog voor het spijsverteringsstelsel. In de vzw Biogas-E vond hij een partner die als kenniscentrum rond vergisting gegroeid is uit de masteropleiding Milieukunde aan Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen. Samen bouwden ze een vergister op een schaal die eerder enkel in labo’s te vinden was. Het gaat om een innovatieve combinatie van kunst en wetenschap. Het – werkende - eindresultaat valt nog tot eind deze week te bewonderen in Z33, een expositieruimte in Hasselt. Bart Meeus van Biogas-E vzw: "De keukenvergister heeft meer succes dan we verwachtten. Hij is aan bod gekomen op een tentoonstelling in New York en gaat begin volgend jaar naar Nederland. Op de expositie in Z33 is hij blijkbaar een publiekstrekker. Ook Neveneffect Lieven Scheire vindt het concept van een kleine vergister interessant. De constructeur van de tanks is geïnteresseerd om er verder mee te gaan, en ook Greet Van Eetvelde van de incubator Greenbridge is enthousiast." Groen koken: geen toekomstmuziek meer dus, maar pure realiteit.