Architectuur

De examenresultaten van het architectuuronderwijs

De examenresultaten van het architectuuronderwijs
De opleiding architectuur in Vlaanderen is onvoldoende afgestemd op de uitoefening van het beroep. Dit blijkt uit een recente enquête van de architectenorganisatie NAV. 250 recent gestarte (stagiair)architecten toetsten hun onderwijsbagage af op de dagdagelijkse beroepspraktijk. Concept- en ontwerpmatig scoort het onderwijs goed. Op de domeinen techniek en management is er minder euforie. Bijvoorbeeld de energieprestatieregelgeving is er te weinig ingeburgerd. NAV dringt aan op meer overleg tussen sector en onderwijs om tot meer afstemming te komen.

Binnenkort ontvangen vele studenten hun rapport. Maar hoe zit het met het rapport van het architectuuronderwijs in Vlaanderen? De architectenorganisatie NAV hield hierover een bevraging bij 250 stagiair-architecten en recent gestarte architecten. Dit keer mochten zij de punten uitdelen.

Gebrek aan afstemming met de realiteit
Het architectuuronderwijs legt een zeer sterke focus op ontwerpen. Architecten zijn dan ook zeer tevreden over hun ontwerp skills en het uitwerken van creatieve concepten (80%). Studenten leren echter te weinig realistische oplossingen aan te bieden op maat van de klant (86,5%), bijvoorbeeld voor een kleine renovatie of bescheiden rijwoning.
Energiezuinig bouwen is tegenwoordig essentieel. Toch blijkt dat het onderwijs nog te weinig kennis meegeeft over EPB-wetgeving en -software. Slechts iets meer dan 30% is hierover tevreden. Volgens 14,5% kwam dit zelfs helemaal niet aan bod. Tegen 2020 wordt men echter verwacht om energieneutraal te bouwen. Het is dus uiterst belangrijk dat architecten deze kennis al van de basis mee krijgen.

Architecten komen vaak als zelfstandigen op de arbeidsmarkt en bengelen onderaan de ladder van het vrije beroep. Hier wordt men echter maar weinig of niet op voorbereid. Fiscaliteit, starten van een onderneming, bepalen van een ereloon, prospectie en marketing, scoren ronduit slecht.

Het eindrapport
De conclusie is duidelijk. 71,4% van de afgestudeerden vindt dat de opleiding architectuur onvoldoende is afgestemd op de uitoefening van het beroep. Na de opleiding volgt vaak een ontnuchtering door een irrealistisch beeld op het beroep. Daarom dringen starters architecten aan op praktijkstage tijdens de opleiding (88%).

Geen nuancering, maar wel realisme
We moeten echter realistisch zijn. Een volledige afstemming tussen onderwijs en praktijk zal waarschijnlijk nooit mogelijk zijn. Ook in andere sectoren is deze kloof aanwezig.
Maar architecten en de beroepsorganisatie vragen vooral dat het onderwijs meer inspanningen doet om in dialoog met de sector hun opleiding te versterken (76,3%).