Nieuwbouw

De charmes van een rieten dak

De charmes van een rieten dak
Iedereen kent wel een idyllische woning met een rieten dak. Het valt vooral op door zijn authentiek karakter. Het heeft een uitstraling die tijdloos is en ook rustgevend. Het heeft de flair van lang vervlogen tijden, maar is allerminst oubollig. Het past zowel op een heel klassieke boerderij als op een hypermoderne woning. Het is een typische dakbedekking van bij ons. Maar waarom zou je kiezen voor zo’n prachtig rieten dak?

Duurzaam

Een rieten dak is een zeer duurzaam dak. In de eerste plaats omdat het tientallen jaren meegaat. Riet is een natuurlijk product dat steeds opnieuw verbouwd kan worden. Het is ook een lokaal product, zodat het een kleine voetafdruk heeft. Op het einde van de levensduur van het rieten dak, wordt het riet nog hergebruikt als meststof of als brandstof in energiecentrales. Dat betekent dat er zelfs geen zwaar afval overblijft wanneer het dak aan vernieuwing toe is. Het is dus een goed voorbeeld van cradle to cradle. Bij dit principe wordt afval terug een grondstof.

Wettelijke vereisten

De wettelijke vereisten van een rieten dak staan beschreven in het bouwbesluit. Het gaat dan bijvoorbeeld over regels in verband met brandveiligheid en de isolatie van het dak. Het is een misverstand te denken dat een rieten dak vaker vuur vat dan een ander dak. Statistisch onderzoek heeft dat uitgewezen. Meestal wordt een brand veroorzaakt door een vuurhaard binnenshuis ongeacht voor welke dakbedekking men gekozen heeft. Mocht het toch mis gaan, is er de rieten dak verzekering om het leed te verlichten. Je kan je best laten informeren door een expert, zodat aan de juiste voorwaarden voldaan is en je een veilig gevoel hebt bij je keuze.

Isolatiewaarden

Het spreekt voor zich dat een rieten dakbedekking op zich al een hoge isolatiewaarde heeft. Dat komt door de holle stengel die een goed isolerende en warmte reflecterende werking heeft. Zo blijft het huis koel in de zomer en kan de warmte goed binnengehouden worden. Dat geeft een zeer aangename binnentemperatuur het hele jaar door. Grote temperatuurschommelingen zullen er dus niet zijn. Bij een traditioneel open constructie is het beter de ruimte tochtdicht af te werken. Bij de nieuwste concepten in de bouw waar steeds energiezuinigere woningen gebouwd worden, is een rieten dak eigenlijk een logische keuze.

Onderhoud

Het onderhoud maakt dat een oud dak er weer frisser uit gaat zien. Bovendien verlengt het de levensduur. Preventief onderhoud is ten zeerste aan te raden, zodat er nooit grote problemen ontstaan. Bij een onderhoud worden de algen, mos en verteerd riet weggehaald. Op de dunste plekken wordt dan extra riet bijgestoken om het dak terug te versterken. Het hele dak wordt van boven naar beneden herbekeken en de voegen worden volledig nagekeken. Om de twee jaar wordt ook een nieuwe coating aangebracht. Als de individuele rietstengels niet meer zichtbaar zijn, is het tijd om een onderhoud ta laten doen. Ook bij mos, algengroei of stormschade kan de professional beter een keer langskomen.

Dit moet je er zeker niet van weerhouden om te kiezen voor een mooie rieten dakbedekking. Het is steeds thuiskomen in een prachtige setting. De rust die het riet uitstraalt, geeft een beetje een vakantiegevoel, zodat je de stress van een drukke werkdag een beetje sneller van je laat afglijden.