De beslissing over Uplace wordt 2 maanden uitgesteld

  BE   18 december 2014 Bron: VRT Nieuws
Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege wil twee maanden extra tijd nemen alvorens ze een beslissing neemt over het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) rond Uplace in Machelen. De minister wil de nieuwe mobiliteitsstudie ten gronde kunnen bestuderen. De Raad van State heeft een aantal clusters van het Vlaams Strategisch Gebied Brussel (VSGB) vernietigd. Eén van die clusters heeft betrekking op grote projecten zoals het nieuwe ziekenhuis in Vilvoorde en Uplace. Het ruimtelijk uitvoeringsplan werd vernietigd omdat er onvoldoende mobiliteitsgaranties waren.

Reglementair moet er binnen de 180 dagen een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan zijn en die periode loopt dit weekend af. Volgens de Vlaamse codex mag die periode echter met zestig dagen worden verlengd. In oktober gaf de Vlaamse milieuvergunningscommissie al een positief advies voor het geplaagde winkelcentrum. Vorig jaar leverde Schauvliege al een milieuvergunning af, maar die werd geschorst door de Raad van State.

Uplace is een groot winkel- en ontspanningsproject op oude industrieterreinen in Machelen, vlak bij het viaduct van Vilvoorde. Eerder waren al zes deeladviezen positief. Alleen het agentschap Zorg en Gezondheid en de administratie Milieu waren negatief omdat er een probleem dreigt voor de luchtkwaliteit.

Het Uplace-project stoot op heel wat weerstand. Zo wordt er gevreesd voor het dichtslibben van de nu al drukke Ring rond Brussel. Verschillende steden in de ruime omgeving vinden het hele project overbodig en vrezen dat het negatieve gevolgen zal hebben voor de handelszaken in de binnensteden.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo