Nieuwbouw

Toch geen milieuvergunning voor omstreden Uplace

De Raad van State heeft de milieuvergunning voor Uplace geschorst. In mei had minister van Leefmilieu Schauvliege (CD&V) nog beslist om de vergunning toe te kennen aan het omstreden winkelcentrum in Machelen. Nu veegt de Raad van State de Vlaamse regering de mantel uit. Het ziet ernaar uit dat het project voor lange tijd in de koelkast belandt.

De beslissing van Schauvliege om de milieuvergunning toe te kennen, veroorzaakte in het voorjaar heel wat deining, niet in het minst binnen de Vlaamse regering. Verschillende organisaties, zo ook onder meer Unizo, stapten naar de Raad van State.
Die heeft de vergunning nu geschorst en veegt in een adem de Vlaamse regering de mantel uit. Als reden voor de schorsing haalt de Raad van State aan dat de Vlaamse regering wel al een vergunning geeft voor het winkelproject, maar dat er nog een hele reeks vergunningen voor de mobiliteit rond Machelen en Vilvoorde niet opgelost zijn.

"De Vlaamse regering mag er niet zonder meer van uitgaan dat die mobiliteitsinfrastructuurwerken later ook effectief vergund en gerealiseerd zullen worden", is de Raad van State streng.

In een eerste reactie zegt minister Schauvliege dat ze het arrest "grondig zal bestuderen". "Maar de geplande mobiliteitswerken, die hoe dan ook nodig zijn voor de regio, gaan intussen door", meldt ze. Door de schorsing kunnen de werkzaamheden aan het winkelcomplex zelf wel nog niet beginnen. Daarvoor is het in elk geval wachten op een definitieve uitspraak.

Geplande mobiliteitswerken gaan door
"De uitspraak kan een gevaarlijk precedent zijn als er verwacht wordt dat alle flankerende maatregelen, alle vergunningen al voorhanden zijn", aldus Schauvliege. "Dat kan heel verregaande gevolgen hebben." Ze vreest voor andere economische investeringen in Vlaanderen.

Ook interessant