Nieuwbouw

De architecturale meerwaarde van gevelpleister

De architecturale meerwaarde van gevelpleister
Gevelpleister is steeds meer in trek, onder meer om de woning kleur te geven en in combinatie met gevelisolatie de energieprestatie op te trekken. Maar dat gevelpleister ook een architecturaal bepalende factor is, zien we in de creatieve ontwerpen van architect Leander Kippers van R2Livin Architects in Zonhoven. Aannemer Gevelco uit dezelfde gemeente werkte voor deze nieuwe woning in Hasselt met Knauf SKAP om het spel van volumes te accentueren en het architecturale concept te ondersteunen.

“Wij zijn meer dan plantekenaars”, legt de architect uit, duidelijk gepassioneerd door zijn vak. “Wat architectuur voor mij inhoudt? Eerlijkheid en eenvoud. Daarom heb ik het moeilijk met begrippen als ‘tijdloze architectuur’, die volgens mij niet bestaat. Als een woning twintig jaar oud is, dan zie je dat. Wat wél van belang is, is het concept erachter. Een goed idee vandaag, moet dat binnen twintig jaar nog altijd zijn. Het is een beetje als muziek maken: aan een plaat hoor je ook dat ze uit de sixties komt, maar je legt ze nog altijd even graag op. Wie de song mooi vindt of niet, dat doet er niet toe.”

De architecturale meerwaarde van gevelpleister

De architecturale ‘eenvoud’ streeft de architect na door het ontwerp voor zich te laten spreken. Leander: “Het moet allemaal niet te vergezocht of moeilijk uit te leggen zijn. Architectuur is voor mij een antwoord op zowel de functionele als smaakvereisten van de bouwheer, maar wel één dat door creativiteit een echte meerwaarde biedt.” Zo heeft Leander Kippers van het ‘spelen met volumes’ zijn handelsmerk gemaakt. Volumes die door de materiaalkeuze wordt geaccentueerd.

“Met een combinatie van eender welk gevelmateriaal en gevelpleister, breng je zowel via kleur- als structuurverschil dynamiek aan het concept. Het is bovendien een manier om zonder moeilijke of dure constructies uitspringende of zwevende volumes te realiseren. Doe je dat bijvoorbeeld allemaal in dezelfde steen, dan werkt het niet altijd. Soms is het omgekeerd, en heb je juist geen onderscheidend pleisterwerk nodig, zoals vaak bij robuuste, monolithische structuren. Alles hangt af van hoe het concept vormgegeven wordt.”

De architecturale meerwaarde van gevelpleister

Eén van de aannemers in gevelbepleistering waar de architect al jaren mee werkt, is Joris Droshout van Gevelco in Zonhoven. Hij gebruikte voor deze woning Knauf SKAP, de gebruiksklare en vochtwerende korrelpleister op siliconenharsbasis. “Grote troef van Knauf SKAP is zijn veelzijdigheid”, legt Joris uit. “Steeds makkelijk te verwerken, voor nieuwbouw en renovatie, voor eenvoudige of complexe gebouwen, in alle kleuren verkrijgbaar en toepasbaar op diverse ondergronden, zoals isolatie als metselwerken.”

Volgens de aannemer hebben uitvoerder en fabrikant dezelfde missie, wat de sleutel is van een geslaagd partnership: voor de architect en bouwheer de bouwervaring zo aangenaam mogelijk te maken. “Knauf is meer dan een leverancier voor ons. Het zijn kwaliteitsproducten natuurlijk, maar misschien vooral omdat ze zo sterk staan in service. Met oog voor detail en advies ter plaatse, op het vlak van ondergrond, gevelisolatiesystemen, primers enzovoort. Ze zijn van in het begin, nu al 10 jaar, een echte partner.”

De architecturale meerwaarde van gevelpleister