De Velux Group neemt JET-Group over van Egeria

11 oktober 2018 Bron: Two Cents
De Velux Group neemt JET-Group over van Egeria
Velux A/S en de Nederlandse investeringsmaatschappij Egeria hebben een overeenkomst bereikt betreffende de verkoop van JET-Group aan de Velux Group. Het besluit om JET-Group, een Europese marktleider in industriŽle 'roof light'-systemen, over te nemen, kadert in de groeistrategie van de VELUX Group en meer bepaald in de wens om haar activiteiten in de niet-residentiŽle markt voor daglichtoplossingen uit te breiden. De overname van JET-Group is de tweede overname door de Velux Group dit jaar. In april werd immers de overname aangekondigd van Wasco Products Inc., een Amerikaanse dakvensterfabrikant.

De Velux Group is al meer dan 75 jaar marktleider in de residentiŽle markt van dakvensters. In 2012 zette de Velux Group de eerste stap in de commerciŽle (niet-residentiŽle) markt toen ze het Velux Modular Skylight systeem (VMS - VELUX modulaire lichtstraten) op de markt bracht. Vandaag bestaat de strategie erin in deze business een toonaangevende positie in te nemen op basis van organische groei en overnames.

"We hebben een zeer positieve dialoog gehad met Egeria en de JET-Group. We voelden meteen dat de ambities en culturen van de JET-Group en van ons bedrijf elkaar mooi aanvullen. Door de overname van JET-Group zullen we onze positie in de commerciŽle markt in verschillende landen versterken en verschillende nieuwe productcategorieŽn toevoegen aan ons commerciŽle aanbod in Europa", zegt David Briggs, CEO van de VELUX Group.

De commerciŽle markt bestaat uit twee hoofdsegmenten:
  • Een architecturaal beglazingssegment met een grotere focus op ontwerp, waarbij architecten een grotere rol spelen bij het selecteren van beglazingen in glas en acrylglas, en
  • Een industrieel platdaksegment, dat bijna volledig bestaat uit acryloplossingen, zoals koepels of 'roof lights' (CRL's).

De twee segmenten variŽren aanzienlijk wat hun beoogde klantgroepen en verkoopprocessen betreft. De Velux VMS activiteiten zijn sterk vertegenwoordigd in het segment van de architecturale beglazing, terwijl JET een toonaangevende positie bekleedt in het industriŽle platdaksegment.

"We kijken ernaar uit om deel uit te maken van de Velux Group en we zien veel groeipotentieel en opportuniteiten om onze Europese activiteiten te versterken ten voordele van onze klanten en medewerkers", zegt Ralf Dahmer, CEO van JET-Group. Mark Wetzels, partner bij Egeria, is eveneens tevreden over de transactie: "Ik ben onder de indruk van de Velux Group en ben ervan overtuigd dat deze fusie goed zal zijn voor zowel de bedrijven, hun werknemers als hun marktaanbod.

"Met de overname van JET-Group worden we onmiddellijk een van de toonaangevende spelers in de commerciŽle markt in Europa en zullen we onze VMS-activiteiten beginnen samen te voegen met de JET-Group om een ​​nieuwe commerciŽle afdeling uit te bouwen, zodat we nog verder kunnen groeien in deze markt. We zien ook opportuniteiten om de groothandelsactiviteiten van JET te verbeteren door enkele producten via het Velux distributienetwerk te verkopen, wat ook zal zorgen voor een toenemende activiteit bij onze verdelers/partners. De focus van Velux lag steeds op het aanbrengen van daglicht en frisse lucht om betere leef- en werkomgevingen te creŽren, en de overname van JET helpt ons bij onze schaalvergroting en bij de uitbreiding van onze activiteiten naar een geheel nieuw marktsegment," zegt David Briggs, CEO van de Velux Group.

De overname moet worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten in Duitsland en Oostenrijk voordat ze kan worden afgerond. De bedrijven zullen geen verdere informatie over de overeenkomst bekendmaken tot de definitieve goedkeuring is verleend.

In afwachting van de goedkeuring en afhankelijk van de afronding van de overname van JET-Group, zullen de JET-producten verder onder het merk JET en via de bestaande organisatie worden verkocht, terwijl Velux de VMS-producten zal blijven verkopen totdat de klanten vertrouwd zijn met de verandering van eigenaarschap en een gestructureerde transitie naar het merk Velux kan worden gemaakt en naar de markt toe kan worden gecommuniceerd. Verwacht wordt dat vanuit gemeenschappelijke functies en key accounts van beide organisaties synergiŽn zullen worden gevormd. Deze laatste zullen de basis vormen voor een nieuwe commerciŽle afdeling van Velux.

Velux werd bij de transactie bijgestaan ​​door EY Corporate Finance en Dentons, en Egeria liet zich adviseren door Houlihan Lokey en Allen & Overy.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo