De Dikke Berlijn

23 maart 2018 Bron: Brave New Books
De Dikke Berlijn
Het boek De Dikke Berlijn is een studie naar de grondslagen van bouw, speculatie, corruptie, misdaad en schoonheid in Berlijn en Wenen. Bijna achteloos veranderde in 1871 de status van Berlijn. Van slaperige residentiestad van Pruisen tot hoofdstad van een heus imperium. Berlijn is daardoor ťťn van de jongste hoofdsteden in Europa. Maar ze werd snel oud. Industrialisering en politieke geschiedenis trokken diepe sporen door de stad.

De grote geschiedenis leefde zich hier behoorlijk uit. De stad werd groot, zenuwachtig en anoniem. Maar op gezette tijden pakten onverstoorbare types het initiatief. Ze buitten het tijdsgewricht handig uit maar kwamen daar onmiskenbaar ook uit voort. Deze bricoleurs stonden open voor het nieuwe, maar lieten het bestaande niet radicaal los. Ze verbonden op ingenieuze wijze heden en verleden. En ze staken er veel energie in. Planoloog Luuk Oost volgt deze bricoleurs en registreert kleine geschiedenissen met behoorlijke gevolgen.

In het detail toont zich de bewogen historie van een stad. De planoloog beziet Berlijn door het prisma van architecten, ingenieurs, detectives, schrijvers en het voetbal. De Dikke Berlijn leidt u naar andere plekken in de Duitse hoofdstad, schampt even langs Wenen, en verdiept uw inzicht in deze wonderlijke, verraderlijke, verleidelijke en soms corrupte stad.

Bestel dit boek:


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo