Daikin plant hypermodern ontwikkelingscomplex in Gent

  BE   27 november 2020 Bron: Two Cents
Daikin plant hypermodern ontwikkelingscomplex in Gent
Daikin Europe kiest voor Gent als nieuwe locatie voor het EMEA Development Center. Het huidige EDC hoofdkwartier, in Oostende, en de vestiging in Gent, zijn langzaam uit hun voegen gebarsten. Door o.a. de EU Green Deal policy (het versnellen van decarbonisatie) is de EU één van de voortrekkers qua klimaatneutrale initiatieven. Net op dat vlak vertolkt het EDC een unieke rol met zijn onderzoek naar, en ontwikkeling van, innovatieve, energie-efficiënte alternatieven voor de traditionele verwarmingsoplossingen, nieuwe warmtepomptechnieken en oplossingen voor koude ketens (voeding en farmacie) .

Het EDC heeft nood aan extra capaciteit, testkamers en ruimere onderzoeksfaciliteiten met de nieuwste technologieën. Daartoe wil het in de tweede helft van 2021 starten met de bouw van een hypermodern ontwikkelingscomplex op de site van het Wetenschap Park Universiteit Gent. Het nieuwe én uitgebreidere EDC is ook voor DENV erg belangrijk met het oog op de verdere uitbouw van nieuwe technologieën.

Nood aan extra faciliteiten

Sinds de oprichting van Daikin’s EMEA Development Center in 2012 in Oostende, kende het vooraanstaande Europees onderzoeksplatform een explosieve groei met o.a. satellietcentra in Gent, Pilzen (Tsjechië), Güglingen (Duitsland) en Hendek (Turkije).

Kazuhide Mizutani, General Manager EDC:
“Vandaag werken we met bijna 220 R&Dmedewerkers in onze vestigingen in Oostende en Gent. Dat is een stijging van zo’n 140% sinds de oprichting van het EDC in 2012. Sedert onze opstart breidden we onze onderzoeksinfrastructuur uit en bouwden we extra testkamers voor temperatuurbeheersing. Dit allemaal door de stijgende vraag naar energie-efficiënte alternatieven voor de traditionele verwarmingsoplossingen. Willen we voorop blijven op de marktnoden en de duidelijke milieuvriendelijke richting van Europa, dan dringt een verdere uitbreiding zich op.”

De groei van deze onderzoeksmarkt is vooral ingegeven door de internationale verschuiving om op termijn de verwarmingssystemen op natuurlijke bronnen uit te faseren. Fossiele brandstoffen worden schaars en er is een globaal streven naar het verlagen van CO2 uitstoot. Europa, met de EU Green Deal policy (het versnellen van decarbonisatie), speelt een voortrekkersrol op dit vlak en stimuleert energie-efficiënte alternatieven voor de traditionele verwarmingsoplossingen.

Daikin beschikt met zijn warmtepompen over een innovatieve technologie die een milieuvriendelijk en energie-efficiënt alternatief biedt. Het aandeel van de warmtepompen binnen de verwarmingsmarkt is dan ook sterk aan het toenemen. Daarnaast zoekt de industrie ook steeds nadrukkelijker oplossingen voor koude ketens (voeding en farmacie – denken we maar aan de nakende Covid-19-vaccins) en nieuwe warmtepomptechnieken. En ook hier is het EDC een speerpunt qua onderzoek & ontwikkeling in Europa.

Gent als ideale locatie

Na een studie m.b.t. de ideale nieuwe locatie voor het hoofdkwartier van het EMEA Development Center, heeft Daikin Europe N.V. zijn oog laten vallen op het Wetenschapspark Universiteit Gent. Als Top 100 universiteit, heeft UGent een gerenommeerd doctoraatsprogramma in ‘Mechanical Engineering’ en is het in die optiek een belangrijke bron voor toekomstige medewerkers. UGent en het EDC hebben reeds een historiek samen en gaan op de nieuwe site hun samenwerking nog intensifiëren op het vlak van nieuwe verwarmingstechnologieën, Internet of Things en Artificial Intelligence.

Een geplande investering met totale waarde van € 140 mln. op het UGent Wetenschapspark in Zwijnaarde

Het nieuwe gebouw zal uit twee delen bestaan: testfaciliteiten en kantoorruimte. De testruimtes, met een totale oppervlakte van zo’n 4.000m², zullen wereldwijd tot de meest geavanceerde in hun soort behoren. Zo komen er de nieuwste EMC-kamers (ElectroMagnetic Compatibility) en testruimtes voor o.a. specifieke partikels-, afvoer-, en materiaalanalyses. Daikin plant de uitvoering van de nieuwbouw volgens de meest vooruitstrevende energie-efficiënte normen, waaronder nZEB (nearly Zero-Energy-Building) en een BREAAM Excellent certificaat.

De kantooraccommodatie zal zo’n 13.000m² beslaan en plaats bieden aan zo’n 500 medewerkers. Tegen 2025 verwacht Daikin Europe N.V. zo’n 380 medewerkers bij het EMEA Development Center tewerk te stellen. De overige ruimte in het kantoorgebouw kan ingenomen worden door medewerkers van UGent of andere onderzoeksbedrijven.

De voorbereidende werkzaamheden zouden tegen het eind van de zomer van 2021 kunnen starten. Bedoeling is dat het testgebouw in mei 2023 in gebruik wordt genomen en dat eind 2023 de kantoorruimte kan betrokken worden.

Nauwe samenwerking met sociale partners

Daikin Europe N.V. heeft de intentie om de betrokken medewerkers in de beste condities te begeleiden naar de nieuwe werkplek. De directie heeft de sociale partners tijdens de Ondernemingsraad geïnformeerd over de plannen. Samen gaan ze nu onderzoeken hoe deze verhuis zo vlot mogelijk te laten verlopen met, naar traditie voor de onderneming, maximale aandacht voor de bekommernissen en aandachtspunten van de medewerkers en sociale partners.

Voorts zet het EMEA Development Center zijn zoektocht naar interessante R&D-profielen onverminderd verder.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo