Algemeen

Dag van de Open Kerken: Zondag 3 juni 2012

Op zondag 3 juni vindt de vijfde editie van de Dag van de Open Kerken plaats. Een recordaantal van 500 gebedshuizen zetten die dag hun deuren open voor bezoekers. Talloze activiteiten zoals rondleidingen, torenbezoeken, concerten, zoektochten, fietstochten… laten bezoekers in heel België proeven van ons waardevol religieus erfgoed. Speciaal voor deze vijfde editie zullen alle deelnemende kerken hun klokken feestelijk laten luidenof een Happy Birthday spelen op hun beiaard.

Vele mensen kennen enkel de buitenkant van hun kerk en hebben geen flauw benul van de prachtige schatten die deze gebouwen herbergen. In vele gemeenten bevindt het oudste en meest waardevolle erfgoed zich in de kerk. Op de Dag van de Open Kerken krijgen bezoekers de kans om hun religieus erfgoed van dichtbij te leren kennen en een blik achter de schermen te werpen. Op meer dan 380 plaatsen worden bijzondere activiteiten georganiseerd zoals een zoektocht, een tentoonstelling, een glaasje van de vriendschap, een concert, een theatervoorstelling…

De Dag van de Open Kerken is een initiatief van Stichting Open Kerken. Deze Stichting bouwt al vijf jaar aan een netwerk van open en gastvrije kerken in heel België. Om deze vijfde verjaardag niet onopgemerkt te laten voorbijgaan, zullen alle deelnemende kerken om 14u hun klokken feestelijk laten luiden of een Happy Birthday spelen op hun beiaard.

Het evenement krijgt ook navolging in het buitenland. In Canada organiseert de provincie Québec op 3 juni 2012 voor het eerst een Dag van de Open Kerken. Twintig kerken in Montréal zullen die dag bezoekers trakteren op gratis activiteiten.



Stichting Open Kerken bevordert de ontsluiting van het religieus erfgoed in België. Het netwerk van open en gastvrije kerken blijft jaar na jaar groeien. In 2012 zullen 260 Belgische kerken – en een eerste lid in Frankrijk – minstens tijdens de zomerperiode hun deuren openen voor bezoekers. Stichting Open Kerken verzamelt al deze kerken op de website www.openkerken.eu en in een landkaartbrochure die te verkrijgen is bij de deelnemende gebedshuizen. In de loop van 2012 zullen al deze kerken ook uitgerust worden met een QR-code op hun gevelplaat waardoor bezoekers meer te weten komen over de kerk en haar verhalen.

Het programma van de Dag van de Open Kerken is terug te vinden op www.openkerken.eu.

Speciaal voor de vijfde editie van de Dag van de Open Kerken lanceert Stichting Open Kerken een mobiele website (openchurches.mobi) waarop alle evenementen terug te vinden zijn. Bezoekers kunnen met hun smartphone de QR-code op de affiche inscannen. Dankzij geolocalisatie krijgen ze een overzicht van alle deelnemende gebedshuizen in de omgeving.
Build for Life