Architectuur

DMOA wint twee prijzen op Schrijnwerk Awards 2010

De winnaars van de Schrijnwerk Awards 2010 zijn vorige week bekend gemaakt in de splinternieuwe gebouwen van Van Hoecke in Sint-Niklaas. De Schrijnwerk Awards worden jaarlijks uitgereikt en dit voor verschillende categorieën; schrijn- en timmerwerk, innovatie, interieur en schoolprojecten. DMOA sleepte hierbij 2 prijzen in de wacht. In de categorie 'schrijn- en timmerwerk' won DMOA de eerste prijs voor het eigen ontwerp van een 'postzegelraam' en ook in de categorie 'Interieur' behaalde DMOA de tweede plaats voor de totaalinrichting van een gynaecologenpraktijk.

Categorie "SCHRIJN- EN TIMMERWERK" - Eerste prijs

Voor een woning in Blanden maakten Benjamin Denef en Matthias Mattelaer van DMOA een bijzonder raamontwerp dat ze met de naam "postzegelraam" doopten. Tijdens de zoektocht naar een oplossing om de elegantie van een bakstenen volume maximaal te behouden, werd een raam ontwikkeld dat het effect heeft van een postzegel op een oppervlak. Perforaties worden daardoor schijnbaar vermeden en het volume wordt er extra door versterkt. Er ontstaan visueel scherpe lijnen tussen baksteen en glas. Bij enkele ramen werd dit principe zelfs tot op de hoek van de gevels getrokken. Een baksteen in verstek met het raam. Kenmerkend is vooral dat raam en gevel in hetzelfde vlak liggen en er aan buitenzijde geen profielen zichtbaar zijn. Aan de binnenzijde zijn de ramen dan weer heel uitgesproken. De leuke natuurzichten worden stevig omlijst door een eenvoudig afrormosia blokkader. Het geeft warmte en klasse aan het interieur. Elk raam lijkt een goed gepositioneerd schilderij op de muur. Het vernieuwende en de belangrijkste troef van dit unieke raamconcept is de akoestische en energetische performantie ondanks de zeer fijne detaillering. Het montageconcept is als principe inzetbaar in woningen waar heel hoge energetische vereisten zijn en het glas is eenvoudig te vervangen bij breuk door de onzichtbare mechanische bevestiging.

De jury bekroonde dit ontwerp dan ook met een Schrijnwerk Award 2010 en dit "omwille van het doordachte concept waarbij technische performantie gekoppeld wordt aan een esthetische meerwaarde, de strakke look van kaderloze ramen aan de buitenzijde en de warmte en klasse van een afrormosia kader aan de binnenzijde, kortom de unieke combinatie van aluminium en hout."



Categorie "INTERIEUR" - Tweede prijs

In augustus 2008 kreeg DMOA de opdracht voor de verbouwing van een appartement tot gynaecologenpraktijk.
Het uitgebreid programma, 2 praktijkruimtes, wachtzaal voor 20 patiënten, secretariaat, intake, monitorruimte, kitchinette- moest georganiseerd worden tot een goed werkend geheel. Functionaliteit, logische circulatie, esthetiek en sfeer staan centraal.
Een belangrijk deelaspect van de opdracht was de tijdspanne van de verbouwingswerken. Alles moest binnen de 2 maanden gerealiseerd worden. Een goede voorbereiding en een gemotiveerde aannemer maakten dit mogelijk zonder in te boeten aan de hoge graad van afwerking.
Om dit alles op een integere wijze te kunnen aanpakken, werd de volledige uitwerking van het interieur aan DMOA toevertrouwd. Verlichting, meubilair, schilderwerken, technieken,... konden zo perfect op elkaar afgestemd worden. Met deze holistische benadering van de opdracht kon de juiste atmosfeer en een logische werking bereikt worden.