Architectuur

D-Hotel in Marke wint internationale prijs

Het Franse magazine Hôtel Et Lodge organiseerde op 11 januari een internationale wedstrijd voor ’s werelds mooiste hotels. Het D-Hotel in Marke, een deelgemeente van Kortrijk, kaapte de bronzen medaille weg. D-hotel is een uitbreiding en herbestemming van een bestaande boerderij- en molensite tot hotel, ontworpen door Govaert & Vanhoutte.
Een U-vormige boerderij met beschermde en gerenoveerde windmolen verenigd met een strak nieuwbouwcomplex vormen het domein van het D-Hotel in Marke. Bovengronds is er tussen de bouwwerken geen verbinding zichtbaar. Een ondergrondse tunnel verbindt het nieuwe met het oude. De tunnel start vanuit de hotelreceptie en lounge, verdwijnt via een glazen hedendaags glasvolume onder het binnenplein, en eindigt in de gangen van het kamercomplex. Het geheel is een geslaagd huwelijk tussen historisch erfgoed en futuristisch design.

De molen waakt

Met een derde plaats die het project van Hôtel Et Lodge kreeg toegewezen, laat het hotel onder meer het Armani Hotel in Dubai, het Devi Ratn hotel in Indië en het Art Hotel in Colombië achter zich. De eerste prijs ging naar het Amangiri Hotel in Amerika, de tweede naar het Franse La Maison Champs-Elyseés in Parijs.
De authentieke molen (anno 1841) werpt zich op tot het pronkstuk van het geheel. Een zwevend volume op de hoek van de site is afgestemd op de sokkel van de molen. De inbreng van disciplines verwant aan design uit zich verder in specifieke themakamers. Ondanks de uitbreiding blijft de interactie tussen hoeve en molen behouden. De inbreng van een ingetogen architectuur respecteert de dominante rol van de molen in zijn context. De molen waakt terug over een interessant verhaal.