Verbouwen

Crepain Binst neemt Telex-gebouw van Stynen onder handen

Het Telex-gebouw werd in de jaren zestig door Léon Stynen ontworpen voor de Regie van Telefonie en Telegrafie. Crepain Binst Architecture i.s.m. VK Engineering renoveerde het pand tot een duurzaam kantoorgebouw waarbij rekening wordt gehouden met de architectuurhistorische waarde.
Renovaties van bestaande kantoorcomplexen tot duurzame en energiezuinige gebouwen met een hoogstaand bouwfysisch comfort en een flexibele indeling vormen steeds opnieuw een uitdaging. Een van de voor die tijd vooruitstrevende kantoorgebouwen (14.500 m²) van architect Léon Stynen bevindt zich boven de ondergrondse noord-zuidverbinding in hartje Brussel.

Dit Telex-gebouw bestaat hoofdzakelijk uit een betonnen skelet, zichtbaar in de gevels, met invulling van natuursteen voor de blinde delen. De hoge raampartijen brengen het licht tot diep in het gebouw. Het in 1958 opgeleverde gebouw was op velerlei vlak een technisch hoogstandje, waaraan echter vijftig jaar later moet worden gesleuteld, de bouwheer wenste immers het gebouw te verhuren als marktconforme kantoren.
Een audit wees uit dat alle technieken verouderd waren en dat de gevels grote koudebruggen vertoonden. Beslist werd om alle technieken weg te nemen en te vervangen door hedendaagse performante apparatuur. De koude bruggen werden volledig opgevangen.

Hoewel het gebouw niet is beschermd, is uit respect voor de historisch waardevolle architectuur besloten om de bestaande gevels intact te laten maar ze wel grondig te restaureren voor wat de betonskelet en de plaatsing van thermisch onderbroken raamprofielen met gepaste beglazing naargelang de oriëntatie betreft.

Lees verder op Architectura.be

Ook interessant