Architectuur

Crematorium Hofheide in Holsbeek wint architectuurprijs

De Vlaams-Brabantse architectuurprijs "Patrimonium voor de toekomst" 2015 gaat dit jaar naar Crematorium Hofheide in Holsbeek. Het mooie bouwwerk staat naast de E314 en is in in september 2013 geopend. Het gebouw is een ontwerp van de architecten Coussée & Goris uit Gent en het Spaanse RCR-Architecten.

"We vinden het crematorium tijdloos en van internationale klasse vanwege een doorgedreven landschapsarchitectuur en een monumentale doch uiterst menselijke troostende architectuur. We loven de architecten omdat zij een hoogtechnologisch gebouw de uitstraling en de waardigheid hebben gegeven van graftombes uit de antieke cultuur", aldus architect en criticus Koen Van Syngel namens de jury.

Het winnende en 7 andere geselecteerde projecten zijn opgenomen in een publicatie. Naast het crematorium komen aan bod: de herbestemming van het voormalige Wivinaklooster tot kantoren in Groot-Bijgaarden, de passiefschooluitbreiding van het Gemeentelijk Technisch Instituut in Londerzeel, de bouw en renovatie van GC Den Breughel in Haacht, de Academie voor Muziek, Woord en Dans "Dil'arte" in Dilbeek, de restauratie, renovatie en nieuwbouw De Hoorn in Leuven, de lagere school de Kleine Prins in Sint-Kwintens-Lenniks en het Kerkhofhuisje in Sint-Ulriks-Kapelle.

Ook interessant