Verbouwen

Corporaties benutten BTW-verlaging voor onderhoudswerkzaamheden

In oktober 2010 heeft minister Kees de Jager het BTW-tarief op de arbeidscomponent van onderhoudswerkzaamheden op woningen ouder dan twee jaar verlaagd van 19% naar 6%. Deze BTW-verlaging is niet alleen interessant voor particulieren. De corporaties in Nederland bezitten gezamenlijk ongeveer 2,4 miljoen woningen, wat ongeveer een derde is van het totaal aantal woningen in Nederland. In 2009 werd er door de corporaties gemiddeld 1.400 euro aan onderhoud per woning uitgegeven. De corporatiesector kan dus flink besparen door deze maatregel. Uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder ruim 80 corporaties blijkt dat meer dan de helft (54%) van de corporaties deze maatregel inmiddels heeft aangegrepen en meer onderhoud aan de woningen zal uitvoeren in de eerste helft van 2011.

BTW-verlaging heeft ook nieuwe opdrachten gegenereerd

De BTW-maatregel is ook binnen de corporatiesector een groot succes te noemen. Ruim de helft van de corporaties (54%) geeft aan dat er door deze BTW-verlaging meer onderhoud zal worden uitgevoerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Eén van de kritiekpunten op de maatregel is dat het vooral zou gaan om opdrachten die naar voren zullen worden gehaald in de planning. Dat is voor een groot deel ook het geval, maar toch geeft 13% van de corporaties aan dat het, naast reeds geplande onderhoudswerkzaamheden die naar voren zijn gehaald, ook om nieuwe projecten gaat. Dit wil zeggen dat het aantal projecten in de tweede helft van 2011 terug zal lopen, maar dat de maatregel er zeker ook voor gezorgd heeft dat corporaties extra projecten uitvoeren wat zorgt voor extra omzet in de bouwsector.

Vooral middelgrote corporaties maken gebruik van BTW-verlaging

Bij deze BTW-maatregel zou men verwachten dat grote corporaties (meer dan 10.00 woningen) er meer gebruik van zouden maken dan kleine (minder dan 5.000 woningen) en middelgrote corporaties (tussen de 5.000 en 10.000 woningen). Absoluut gezien profiteren de grote corporaties er namelijk meer van. Uit de resultaten blijkt echter dat vooral middelgrote corporaties vaker aangeven gebruik te zullen maken van deze maatregel (59%). Voor grote corporaties is dit slechts 38% en voor kleine corporaties 47%. Ook zijn het bij middelgrote corporaties vaak nieuwe (extra) projecten boven op de reeds geplande werkzaamheden. Een mogelijke verklaring hiervoor kan zijn dat middelgrote corporaties vaker én de financiële middelen én de flexibiliteit hebben om extra projecten aan de bestaande planningen toe te voegen. Wellicht is dit bij kleine corporaties (financiële middelen) en grote corporaties (flexibiliteit, het gaat vaak om meer en grotere projecten) iets lastiger.

Duurzaamheidsprojecten bespoedigd door BTW-verlaging

In 35% van de gevallen gaat het om energiebesparende (en dus duurzame) woningverbeteringen (al dan niet gecombineerd met andere werkzaamheden) die in het eerste halfjaar op de planning staan. Ruim drie op de vier corporaties (76%) verwacht dan ook de doelstelling binnen het Energieconvenant (om in de komende acht jaar een besparing van 20% te realiseren in het gasverbruik van de huurders) te behalen. Corporaties die hebben aangegeven gebruik te zullen maken van de BTW-maatregel (door extra opdrachten uit te voeren) verwachten vaker (82%) dat ze het convenant zullen waarmaken dan corporaties die aangeven geen extra gebruik te zullen maken van de BTW-verlaging (69%). Het lijkt er dus op dat corporaties deze BTW-verlaging ook aangrijpen om energiebesparende maatregelen te bespoedigen. Dit betekent dat niet alleen de corporaties en de economie van deze maatregel profiteren, maar ook de huurders en het milieu!