Vastgoed

Copernicusgebouw in de Wetstraat gaat voor 20 jaar naar de Europese Commissie

Copernicusgebouw in de Wetstraat gaat voor 20 jaar naar de Europese Commissie
Alides - vastgoedinvesteerder en -ontwikkelaar, onderdeel van de Gentse familiale Group Maes - ondertekende gisterenavond een twintigjarige vruchtgebruikovereenkomst met de Europese Commissie voor het kantoorgedeelte van het Copernicusgebouw in de Brusselse Wetstraat 51. Dit gloednieuwe gemengde kantoor- en appartementsgebouw is goed voor ruim 13 500 m2 kantoorruimte en is het eerste grote project dat wordt opgeleverd in het kader van het Stadsproject Wet, onder impuls van de Brusselse regering.

het Copernicusgebouw in de Brusselse Wetstraat 51

Nieuwe landmark op AAA-locatie in het hart van de Europese wijk

“Het Copernicusgebouw is een van Alides’ belangrijkste kroonjuwelen, dat we al meer dan 20 jaar in portefeuille hebben. De zopas gesloten overeenkomst staat garant voor een stabiele inkomstenstroom die de basis vormt voor toekomstige investeringsprojecten, onder andere in de hoofdstad”, zegt CEO Rikkert Leeman.


Copernicus ligt in het hart van de Europese wijk, op het kruispunt van de Wetstraat en de Wetenschapsstraat. Het nieuwe landmark telt 14 bouwlagen, heeft een vloeroppervlakte van in totaal bijna 15.000 m2 en wordt daarmee een van de grootste opgeleverde én gecommercialiseerde vastgoedprojecten in Brussel in 2021. Ter vergelijking: in 2020 werd in totaal net meer dan 100 000 m2 kantoorruimte in de Europese wijk in gebruik genomen, met als uitschieter het The One gebouw (29 241 m2), waar ook de Europese Commissie haar intrek nam.

het Copernicusgebouw in de Brusselse Wetstraat 51
Het project kwam tot stand in nauw overleg met de Brusselse overheid in het kader van het Stadsproject Wet van perspective.brussels.

“Cruciaal in de vernieuwing van de Wetstraat is dat we met Copernicus een belangrijke stap hebben gezet in het breken van de zogenaamde canyoning: het opgesloten gevoel dat je hebt als je door de Wetstraat loopt of rijdt. Copernicus oogt heel erg licht en transparant en staat symbool voor het vernieuwde stedelijke weefsel in de Europese wijk”, stelt Leeman.


Vanop de openbare weg is er zicht op een groene esplanade met hoogstammige bomen, wat bijdraagt tot een gevoel van openheid en tot een verhoogde kwaliteit van het openbaar domein van de Wetstraat. Opvallend voor het gebouw zijn ook de grote terrassen op de 6de en de 7de verdieping die van de straat zichtbaar zijn.

“Copernicus breekt met de monofunctionaliteit van de Wetstraat. Het is het eerste project dat er radicaal voor zorgt dat er, naast de vele kantoorruimtes, meer bewoning in de wijk komt. Langs de kant van de Wetenschapsstraat zijn 12 ruime appartementen voorzien met terrassen die uitkijken op de binnentuin”, vult Leeman aan. Alides staat zelf in voor de verhuur en het beheer van deze appartementen. Deze zijn gescheiden van het kantoorgedeelte en vallen dus buiten de vruchtgebruikovereenkomst met de Europese Commissie.

Het gebouw wordt opgeleverd op 30 juni 2021. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de eerste Europese ambtenaren het pand begin september betrekken.

het Copernicusgebouw in de Brusselse Wetstraat 51

BREEAM Excellent label: cruciaal in kader van de Green Deal

Het Copernicus-gebouw van het Brusselse architectenbureau LD2, werd ontworpen volgens het gegeerde BREEAM Excellent label.

“Duurzaamheid was key in het ontwerp en de uitwerking. Materialen werden gekozen op basis van deze duurzaamheid en hun ecologische prestaties. Met uitzondering van de ondergrond, werden alle structurele elementen geprefabriceerd, wat een snel en efficiënt bouwproces garandeert. Veel bouwmaterialen zijn ook cradle-to-cradle”, zegt CEO Rikkert Leeman. “Naast de ruime groene ruimtes, werd ook ingezet op duurzame mobiliteit.”


Met de ingebruikname van Copernicus speelt de Europese Commissie in op haar ambitie inzake duurzaamheid en de visie om over te schakelen naar een nieuwe, moderne kantoorinfrastructuur.

Europese instellingen blijven motor voor kantorenmarkt in Brussel

Met deze overeenkomst bewijst Alides dat er nog ruimte is voor kwalitatieve groei in de Brusselse kantoormarkt.

“Ik ben ervan overtuigd dat het feit dat Alides nog steeds een sterke familiale holding is, er mee voor zorgt dat we kunnen kiezen voor duurzame langetermijn projecten”, zegt Leeman.


Het van oorsprong Gentse bedrijf blijft inzetten op het investeren in strategische toplocaties in de hoofdstad. De vraag naar kwaliteit blijft actueel. Europese instellingen zoeken tegen 2024-2025 naar schatting tussen de 80 000 en 100.000m² kwalitatieve kantoorruimte.

De totale capaciteit van de Europese wijk bedraagt 3,37 miljoen m2, met een zeer lage leegstandsgraad van 2,9%. De EU neemt daarvan vandaag 1,8 miljoen m2 voor zijn rekening. Een prime rent van € 300 per vierkante meter op jaarbasis garandeert een zeer mooi rendement, zo blijkt uit een rapport van CBRE.

“We zijn er opnieuw in geslaagd om het gebouw kwalitatief te ontwikkelen en zo te zorgen voor een optimaal huurrendement. We geloven immers dat blijvend investeren in topkwaliteit, zeker op deze AAA-locatie, het beste recept is voor een duurzaam rendement”, zegt CEO Rikkert Leeman.


“Deze overeenkomst is cruciaal voor de groei van Alides. De Europese Commissie is een stabiele partner en deze overeenkomst garandeert ons een vaste stroom van inkomsten die ons toelaat om onze visie verder te ontwikkelen”, stelt Leeman. Het bedrijf laat weten dat het binnenkort nieuwe Brusselse en buitenlandse acquisities zal aankondigen.

Na het verwerven van het EFTA-gebouw in de Europese wijk is dit voor Alides een nieuwe belangrijke stap in het verwerven, innoveren en verduurzamen van strategische locaties in de hoofdstad.

Samenwerking met diverse partners

De overeenkomst met de Europese Commissie kwam tot strand in nauwe samenwerking met makelaar CBRE en BNP Paribas Fortis bank.

“We zijn heel blij dat we Alides mochten begeleiden bij deze mooie deal. Dit bewijst dat de kantoormarkt dynamisch blijft voor hoogkwalitatieve gebouwen, zelfs in de huidige omstandigheden", zegt Didier Snyers d’Attenhoven, hoofd van Real Estate Finance Belgium bij BNP Paribas Fortis.


“Met deze overeenkomst wordt duidelijk dat de Europese instellingen veel belang hechten aan een gebouw dat diverse pluspunten heeft: een goede energieprestatie, flexibiliteit die toelaat dat er verschillende soorten ruimten geïntegreerd worden, en het gebruik van kwalitatieve afwerkingsmaterialen die bijdragen aan het comfort van de eindgebruiker. Deze elementen hebben mee geleid tot de overeenkomst tussen de Europese Commissie en Alides”, zegt Jean-Michel Meersseman, Senior Director bij CBRE.het Copernicusgebouw in de Brusselse Wetstraat 51

Ook interessant