Algemeen

Confederatie Bouw zet jaar in met nieuwjaarsevenement

De Confederatie Bouw West-Vlaanderen kon op haar nieuwjaarsevenement rond het thema “betaalbaar wonen” meer dan 450 personen verwelkomen. Dit vormt een duidelijk bewijs van de toenemende aantrekkingskracht van de Confederatie Bouw in West-Vlaanderen. Zij heeft intussen vlot de kaap van 2.000 leden overschreden. Met een nieuwe ruime evenementenzaal en drie bijkomende leslokalen wil zij in haar gebouw te Kortrijk de dienstverlening aan de leden nog uitbreiden.

De nieuwjaarsreceptie stond in het teken van betaalbaar wonen. De presentatie was in handen van Pascale Naessens. Aan de hand van cijfers toonde Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw, aan dat de kustgemeenten binnen West-Vlaanderen een zeer specifieke markt vormen. De bouwgrondprijzen liggen er stukken hoger dan in de rest van Vlaanderen. De bouwactiviteit is er de laatste jaren gestagneerd terwijl zij er in de rest van West-Vlaanderen fors op vooruitging. Een ander specifiek fenomeen voor de kustgemeenten betreft de belangrijke toename van tweede verblijven: 25.000 extra in de periode 1991-2007 en wellicht nog eens 12.000 extra in de periode 2007-2020. In het nieuwe structuurplan voor Vlaanderen dat de volgende Vlaamse regering zal moeten opmaken, moeten de kustgemeenten een aparte aanpak krijgen.

Een deskundigenpanel met Bart Bronders, schepen van Lokale Economie, Stadsvernieuwing en Ruimtelijke Ordening van Oostende, en Wout Maddens, schepen van Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening van Kortrijk, vulde de toelichtingen van Marc Dillen verder aan. Beide schepenen legden uit hoe zij de ontwikkeling van hun stad zagen.

Wout Maddens signaleerde dat de stad Kortrijk de vroegere (te) ruime renovatiepremie intussen heeft vervangen door meer specifieke premies voor isolatie en driedubbele beglazing om aldus energiezuinige renovaties aan te moedigen. Bart Bronders stelde dat in zijn stad traditionele verkavelingen met huisje en tuintje niet meer worden toegelaten. Hij pleitte voor nieuwe woonvormen zoals woonerven, gestapelde – en patiowoningen. Schepen Maddens beklemtoonde de noodzaak om als stad volop te investeren in de publieke ruimte. Een stedelijke verordening schrijft nu voor dat elk project in voldoende groene ruimte moet voorzien.

Zowel in Kortrijk als in Oostende bestaat bijna 9% van het woningpatrimonium uit sociale woningen. Dit neemt niet weg dat er nog altijd lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning bestaan. Huursubsidies kunnen aanvullend de nood aan betaalbare woningen lenigen. De combinatie van huursubsidies, renovatiepremies en sociale verhuurkantoren werkt. De Kortrijkse schepen maakte melding van een nieuwbouwproject dat recentelijk volledig aan het sociaal verhuurkantoor werd aangeboden. In Oostende loopt momenteel een PPS-project – de renovatie van het Militair Hospitaal – waarbij de overheid de meerwaarde van de verkoop van de grond heeft gebruikt om binnen dit project een 50-tal goedkopere woningen aan te bieden. Deze woningen worden toegewezen via een lotingsysteem.

Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur Hilde Crevits bevestigde dat het maximale E-peil volgend jaar van E100 tot E80 zal dalen. Zij signaleerde dat vanaf dan ook koudebruggen moeten worden ingerekend. Deze tweede eis impliceert een belangrijke bijkomende verstrenging van de norm. Voorts levert de Vlaamse regering inspanningen om de software voor de berekening van het E-peil te verfijnen en innovatieve woonconcepten gemakkelijker in de E-peilberekening te kunnen invoeren.

Omdat bij woningrenovaties slechts in 7% van de gevallen aan dakisolatie werd gewerkt, heeft de Vlaamse regering specifiek hiervoor een bijzondere premie ingevoerd. Soms zijn elkaar aanvullende maatregelen nodig: omdat niet iedereen energiebesparende maatregelen fiscaal kan aftrekken, heeft de Vlaamse regering een bijzondere regeling voor niet-belastingbetalers ingevoerd. Vereenvoudigen is dus niet altijd mogelijk. Wel zou de volgende regering werk moeten maken van een uniek loket waarlangs alle kandidaat-bouwers de tegemoetkomingen zouden kunnen vragen en krijgen waarop zij recht hebben.

In het kader van haar relancebeleid zal de Vlaamse overheid er een punt van maken facturen versneld uit te betalen en werken al zoveel mogelijk in het begin van het jaar aan te besteden in plaats van ze tegen het einde van het jaar te laten opstapelen. In dit verband verwees de minister naar de 100 miljoen euro die nu jaarlijks voor het wegwerken van gevaarlijke verkeerspunten worden gereserveerd. Het is de bedoeling deze werken nu ook snel aan te besteden.

Tot slot overhandigde Jan Meuleman, voorzitter van de Confederatie Bouw West-Vlaanderen, aan directeur Jan Libeer voor 20 jaar dienst bij de Confederatie Bouw een weergave op kleinere schaal van het kunstwerk dat het nieuwe gebouw van de beroepsorganisatie te Kortrijk siert.
Build for Life