Confederatie Bouw steunt oproep om sector LGBT-vriendelijker te maken

  BE   26 maart 2019 Bron: Confederatie Bouw Verstuur
Confederatie Bouw steunt oproep om sector LGBT-vriendelijker te maken
De bouw is nog steeds een mannenbastion, een sector met een eerder macho-imago. Dat zorgt ervoor dat LGBT’ers er zich minder thuis in voelen en dus ook minder voor de bouw zullen kiezen als werkgever. Uitzendconsulent Joris Van Damme wil daar verandering in brengen en zal tijdens zijn campagne voor de verkiezing van Mr Gay Belgium het accent leggen op een holebivriendelijkere bouw. Een oproep die de Confederatie Bouw ten volle ondersteunt.

Hoewel cijfers ontbreken over het aantal LGBT’ers in de bouw, is het fair te stellen dat het aantal eerder laag ligt. Dat heeft voor een groot stuk met het imago van de bouw te maken dat eerder stoer en macho is. Gevolg daarvan: LGBT’ers mijden de sector en kiezen voor sectoren met een zachter imago, zoals de zorg, de uitzendsector of de horeca. “Onze sector laat op die manier heel wat potentieel onbenut”, geeft Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, aan.

De sectororganisatie ondersteunt dan ook ten volle de campagne die Joris Van Damme, werkzaam als uitzendconsulent voor de bouw, voert in het licht van zijn deelname aan Mr Gay Belgium. “De bouw is vandaag de dag nog steeds een echte mannenwereld. Nochtans ben ik er van overtuigd dat de bouw wel degelijk een sector kan zijn voor mensen met een andere seksuele geaardheid”, zegt Van Damme. “Als ik de bouwbedrijven meekrijg, ben ik er zeker van dat dit ook in hun belang is.”

Volgens de Confederatie Bouw heeft de beperkte instroom van holebi’s in de bouw zeker te maken met het imago van de sector. De bouw is een sector die voor iedereen openstaat en waarbinnen discriminatie zo goed als helemaal niet voorkomt. Seksuele geaardheid, leeftijd, afkomst en nationaliteit e.a. spelen geen invloed bij de aanwerving. Ook neemt het aantal vrouwen in de bouw gestaag toe, vooral wel in bediende- en technische profielen: in 2017 was 36% van alle bedienden in de sector een vrouw, in 2012 bedroeg dat aantal 34%.

LGBT is een van oorsprong Engelse afkorting die staat voor lesbian (lesbisch), gay (homoseksueel, hier doorgaans in verwijzing naar mannen), bisexual (biseksueel) en transgender.

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo