Algemeen

Omscholing wordt fiscaal aangemoedigd

Omscholing wordt fiscaal aangemoedigd
De Confederatie Bouw is tevreden dat de Kamercommissie Sociale Zaken het opleidingsbudget, een deel van de arbeidsdeal, heeft goedgekeurd. Wie zijn ontslag krijgt, kan een deel van de ontslagpremie op een fiscaal gunstige manier investeren in omscholing. “In de bouw zijn er een pak knelpuntberoepen en staan er 16.000 vacatures open. Elke aanmoediging tot omscholing is dan positief”, reageert Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Door de regeringsproblemen leek de arbeidsdeal, bestaande uit 28 maatregelen om de arbeidsmarkt te dynamiseren, een maat voor niets te worden. Het is dan ook goed dat de Kamercommissie Sociale Zaken gisteren het opleidingsbudget goedkeurde. Zo kunnen werknemers die ontslagen werden een deel van hun ontslagpremie op een fiscaal voordelige manier investeren in omscholing. “Hopelijk kan via deze maatregel een deel van de mismatch tussen vraag en aanbod worden weggewerkt”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

De bouwsector smeekt op dit moment om werkkrachten. Heel wat beroepen uit de bouw voeren de lijst met knelpuntberoepen aan. De sector is goed voor zo’n 16.000 openstaande vacatures, een ongezien hoog aantal dat al ettelijke jaren niet meer werd geëvenaard. Omscholing naar één van de bouwberoepen betekent zo goed als werkzekerheid. De Confederatie Bouw is dan ook tevreden dat omscholing nu fiscaal aangemoedigd wordt. Het is een maatregel die op korte termijn al kan helpen. Toch benadrukt de sectororganisatie dat er nog andere maatregelen nodig zullen zijn om de krapte in de bouw weg te werken, zoals het verder stimuleren van duaal leren en een grondige herwaardering van de bouwopleidingen in het middelbaar onderwijs via een imagocampagne. Dat moet ervoor zorgen dat meer jongeren opnieuw voor een bouwrichting kiezen.

Ook interessant


Build for Life