Nieuwbouw

Aantal vacatures in de bouw flink toegenomen

Aantal vacatures in de bouw flink toegenomen
De bouwsector telde aan het einde van het derde kwartaal van dit jaar 16.530 openstaande vacatures. Dat zijn er 22,4 procent meer dan op het einde van het tweede kwartaal van 2018. Bovendien heeft de bouwsector de hoogste vacaturegraad van alle sectoren. De Confederatie Bouw dringt aan op een snelle uitvoering van de arbeidsdeal en pleit voor een grondige versterking van het duaal leren en de bouwopleidingen in het middelbaar onderwijs.

Dringend gezocht in de bouw: 16.530 werknemers. Dat zijn er fors meer dan aan het einde van het tweede kwartaal van dit jaar, toen er nog gezocht werd naar 13.500 nieuwe medewerkers. Wat de vacaturegraad (het aantal openstaande vacatures ten opzichte van het totaal aantal jobs in de ondernemingen) betreft, staat de bouw met 7,28 procent op de eerste plaats.

Heel wat bouwbedrijven smeken dus om nieuwe arbeidskrachten, maar vinden die niet. Daarom vraagt de Confederatie Bouw om heel snel komaf te maken met het huidige politiek gekrakeel en, zoals beloofd, onverwijld de in de zomer afgesloten jobsdeal uit te voeren. Die bevat een aantal maatregelen, zoals het aanmoedigen van opleiding en omscholing van werkzoekenden, die de krapte op de arbeidsmarkt vrij snel kan tegengaan.

Toch vreest de Confederatie Bouw dat die maatregelen niet zullen volstaan om de schaarste aan kandidaten voor openstaande vacatures in de bouw weg te werken. Er moet ook op middellange termijn gekeken worden en werk gemaakt worden van duaal leren, waarbij een aantal dagen les in de klas gecombineerd worden met een aantal dagen op een werkplek. Deze onderwijsvorm, voor zover de organisatie ervan goed aan de noden van de sector beantwoordt, kan schitterende resultaten voorleggen: 80 tot 85 procent van de leerlingen uit een duaal traject heeft binnen de zes maanden werk. En toch blijft het imago van duaal leren onterecht negatief. Daarnaast pleit de Confederatie Bouw ook voor een grondige herwaardering van de bouwopleidingen in het middelbaar onderwijs en dat via een imagocampagne. Dat moet ervoor zorgen dat meer jongeren opnieuw voor een bouwrichting kiezen.

Robert de Mûelenaere, Gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Dit jaar verwacht de bouwsector een groei van 2,3 procent, wat een pak meer is dan de totale economische groei in ons land die zou uitkomen op 1,6 procent. Eén van de factoren om als bouwsector en bouwonderneming verder te kunnen groeien, is het beschikken over voldoende nieuwe medewerkers. Dat is nu nadrukkelijk niet het geval en die schaarste heeft implicaties. Daarom hebben we nu meer dan ooit op elk niveau daadkrachtig beleid nodig om onze arbeidsmarkt te dynamiseren.”

Ook interessant