Vastgoed

Concurrentieslag op hypotheekmarkt

KBC verlaagt op 4 februari haar hypothecaire tarieven nog eens met 20 basispunten. Op 3 februari verlaagt Fortis Bank. Eerder snoeiden Dexia en verschillende kleinere banken stevig in hun hypothecaire tarieven. Naast de lage hypotheekrente zorgt ook het nieuwe fiscale regime voor hypothecaire kredieten dat heel wat kandidaat-bouwers hun kredietinstelling binnenstappen.

Het volledig vernieuwde fiscaal regime geldt voor leningen die vanaf dit jaar worden afgesloten voor de enige en eigen woning, zowel voor de aankoop van een bestaande woning als voor nieuwbouw. In dat geval wordt het kadastraal inkomen van de eigen woning vrijgesteld van personenbelasting. Daarnaast maakt het ingewikkelde systeem van de intrestaftrek en de belastingvermindering voor kapitaalaflossingen en verzekeringspremies plaats voor één eenvoudige basisaftrek. Die basisaftrek geldt ongeacht het bedrag van de lening en de waarde van het aangekochte huis.

Hij bedraagt 1.860 euro per persoon. Tijdens de eerste tien jaar na het afsluiten van de lening stijgt dat bedrag met 620 euro tot 2.480 euro. Vanaf drie kinderen ten laste komt daar nog eens 60 euro bij. Vooral bij de aankoop van een bestaande woning is het belastingvoordeel onder het nieuwe regime gevoelig hoger dan bij het oude regime, merken fiscalisten op.