Algemeen

Concessiemodel kan tempoversnelling verzorgen

Als het concessiemodel bij gebiedsontwikkeling wordt toegepast kan dat leiden tot een tempoversnelling. Het model kenmerkt zich door een strikte publiek-private rolverdeling waarbij een groot deel van de overheidstaken wordt overgenomen door marktpartijen.

Een studie uit 2008 naar de effecten van het concessiemodel in het buitenland toont aan dat het zorgt voor snellere realisaties, hogere kwaliteit en kostenreducties. Erwin Heurkens en Bastiaan Peek, beiden verbonden aan de afdeling real estate & housing van de TU Delft, hebben vijf praktijkcases onderzocht. Het duo concludeert dat het model vooral in de plan- en realisatiefase kan zorgen voor een tempoversnelling. Beide partijen moeten dan wel rolvast zijn, afspraken over de toetsing maken en deze nakomen. Het model is niet alleen gunstig voor eenvoudige uitleglocaties maar ook voor complexe binnenstedelijke ontwikkelingen.

Voor het beheersen van projectrisico`s is het noodzakelijk dat ontwikkelingsplannen op een integrale en transparante manier worden gecontroleerd. Dat is mogelijk door een gemandateerd gemeentelijke projectleider aan te stellen die voor marktpartijen optreedt als aanspreekpunt en voor gemeentelijke afdelingen als supervisor.

Gebaseerd op: Real Estate Magazine
Build for Life