Algemeen

Concept & Build: nieuwe beurs voor alle voorschrijvers

Op donderdag 6 en vrijdag 7 november organiseert FISA – het bedrijf dat ook voor de organisatie van Batibouw instaat – CONCEPT & BUILD, de nieuwe B to B-beurs die alle voorschrijvers uit de bouwsector samenbrengt. Dit exclusieve ontmoetingsmoment tussen (ver)bouwproducenten en actieve voorschrijvers zal worden gehouden in Paleis 7 van Brussels Expo.

Donderdagvoormiddag wordt de beurs voorbehouden voor laatstejaarsstudenten architectuur en interieurarchitectuur. Tot dit publiek richtte zich voorheen de beurs Education die nu in het nieuwe beursconcept is geïntegreerd. Alle 17 Belgische architectuurscholen hebben zich voor dit onderdeel aangemeld.

De eerste editie belooft een enorm succes te worden: alle standen zijn reeds uitverkocht! Zowat 150 producenten uit nagenoeg alle bouw- en afwerkingsectoren hebben zich ingeschreven als exposant. Tevens zullen ook tal van beroepsverenigingen aanwezig zijn. De volledige exposantenlijst kan worden geraadpleegd op de website van CONCEPT & BUILD (www.conceptandbuild.be).

Concept Avenue

Bezoekers zullen tijdens het evenement van bijzonder interessante expo’s kunnen genieten. Zo zullen in de ene expo-ruimte 12 plasmaschermen worden opgesteld voor de vertoning van “Last Call for Planet Earth”. Dit is een film in HD kwaliteit van Archiworld®. De film is een reactie op de documentaire “An Inconvenient Truth” van Davis Guggenheim, waarin Al Gore de ecologische kwesties die de mensheid op korte termijn moet aanpakken, aan de kaak stelt. De makers interviewden 12 van de meest invloedrijke architecten uit de hele wereld over hoe zij zich via de architectuur voor het milieu inzetten. Ook de Belg Jo Crepain werd gevraagd om zijn mening toe te lichten. Elk van de architecten – zowel zij die over grote budgetten beschikken als zij die het met beperkte middelen moeten doen – slaagt erin om creatieve oplossingen te vinden. Zonder belerend te willen overkomen, schetst de film de grote lijnen van een ware “culturele revolutie” die de vooroordelen over de moderne architectuur moet wegnemen.

In de andere expo-ruimte zal men onder meer worden bekoord door de tentoonstelling “Architectuurprijs Leuven 2004-2008”. Met deze wedstrijd bekroont de stad Leuven het beste gebouw met zijn vierjaarlijkse architectuurprijs. De prijsuitreiking van 2008 was een bijzondere gelegenheid, omdat dit jaar ook het tienjarig bestaan van de vzw Stad en Architectuur werd gevierd. Ook zal men er een fototentoonstelling van de laatste editie van “Mijn Huis, Mijn Architect” kunnen bekijken. Met “Mijn Huis Mijn Architect” wil de Orde van Architecten – initiatiefnemer van dit evenement – het resultaat laten zien van een vruchtbare samenwerking tussen de architect en de bouwheer. Basisveronderstelling hierbij is dat om van een huis ook een thuis te maken, het van het grootste belang is dat een leefwereld gecreëerd wordt waarin men zich goed voelt. Een onafhankelijke architect speelt hierin een belangrijke rol.

In het midden van de Concept Avenue zullen bezoekers van een gratis non alcoholisch drankje kunnen genieten in de trendy lounge bar.

Tijdens het tweedaagse event zullen bovendien tal van leerrijke seminaries worden gehouden. Zo zal men er meer te weten kunnen komen over milieubewust bouwen tijdens de colleges van Xella en Saint-Gobain over isolatie, laagenergie en passiefgebouwen, van Solifort over ecologisch verantwoorde vloerverwarming en van Wilo over het gebruik van regenwater. Verder zullen tal van (nieuwe) bouwproducten en innoverende bouwoplossingen aan bod komen tijdens de seminaries gehouden door onder meer Modular, Sika, Monier Roof Products, Staalinfocentrum en DME Laser System. Opvallende nieuwe concepten zijn “geluidscomfort en akoestische omgevingen”, alsook “high end architecturale designverlichting”; zij zullen uitgebreid worden toegelicht door respectievelijk Knauf/Isolva en Modular.

Speciaal voor de studenten architectuur houdt Acerta op donderdagvoormiddag een seminarie over het statuut van zelfstandig architect. De voorschrijvers in spe zullen er worden geïnformeerd over de sociale bijdragen en andere belangrijke producten die het verzekeringsfonds biedt. Een overzicht van alle geplande seminaries kan worden teruggevonden op de website van CONCEPT & BUILD.

Praktische informatie:

Waar: Heizel – Paleis 7
Wanneer: donderdag 6 en vrijdag 7 november 2008
Parking: GRATIS voor zowel de exposanten als de bezoekers
Openingsuren:
Donderdag 6 november: 10u.00 - 14u.00: EDUCATION: enkel voor de studenten uit het laatste jaar van de opleidingen architect en binnenhuisarchitect
Donderdag 6 november: 14u.00 - 20u.00
Vrijdag 7 november: 14u.00 - 20u.00
Build for Life