Algemeen

Concept & Build for Students: terugkeer naar de stad

Concept & Build for Students: terugkeer naar de stad
Het evenement Concept & Build for Students, traditiegetrouw georganiseerd in het kader van Batibouw, mag dit jaar niemand minder dan Brussels Bouwmeester Olivier Bastin als hoofdspreker verwelkomen. Voor een publiek van ongeveer 600 laatstejaarsstudenten architectuur en interieurarchitectuur zal hij er op woensdag 27 februari spreken rond het thema ‘terugkeer naar de stad – illustratie: de demografische explosie van Brussel’.

Olivier Bastin is de stichter van het bureau L’Escaut, gevestigd in de havenwijk van Molenbeek. Hij staat bekend om zijn grote geloof in teamwork en overleg. Zijn werk wordt daarnaast gekenmerkt door opvallende sociale en culturele dimensies. Recente verwezenlijkingen van zijn hand zijn het skate park Ursulinen, het Théâtre National, het fotografiemuseum in Charleroi en het huisvestingscomplex Cheval Noir in Molenbeek.

Op Concept & Build for Students focust hij echter vooral op zijn werk als Brussels Bouwmeester, en hoe hij op een praktische en duurzame manier tracht om te gaan met de steeds toenemende bevolkingsaangroei. Een aantal concrete voorbeelden, waaronder de realisatie van het ‘Tivoli Project’ in Laken, illustreren de theorie. Op een site gelegen op het grondgebied van de Stad Brussel – tussen de Dieudonné Lefèvrestraat, de Tivolistraat, de Molenbeeksestraat en de Claessensstraat – wordt met het Tivoli Project getracht een voorbeeldwijk te realiseren op het vlak van duurzame stadsontwikkeling. Men plant er zowel economische activiteiten, die werkgelegenheid creëren, als een nieuwe woonwijk. Olivier Bastin zal daarbij veel aandacht besteden aan de specificiteit van publiek-private samenwerkingen.

De lezing wordt gevolgd door een vraag-en-antwoord sessie. Aansluitend kunnen de studenten kennismaken met verschillende Concept & Build-exposanten in de foyer en daarna Batibouw bezoeken.
Build for Life