Architectuur

Competitie theater Spui niet volgens opgave

Het Haagse stadsbestuur en de selectiecommissie voor het nieuwe muziek- en danscentrum aan het Spui hebben zich niet aan de opdracht van de gemeenteraad gehouden. Dat schrijven architect Peter Drijver, Frits van Erpers Rooijaards (medewerker ministerie van Binnenlandse Zaken) en Frans van der Steen (Haags Milieucentrum) in een brief die zij deze week aan het college zullen sturen.

De inwoners krijgen volgens hen minder ontwerpen voorgelegd dan was voorgeschreven. Daarnaast hebben de geselecteerde architecten geen ‘ontwerpvisie’ voor het complex en de omgeving ingediend, maar een concreet ontwerp voor het gebouw zelf. Dat gaat in tegen het mandaat dat de selectiecommissie had gekregen van de gemeenteraad, vindt het trio.

Doordat van de twintig geselecteerde bureaus zich vier hadden teruggetrokken uit de prijsvraag, heeft Den Haag minder keuze dan in de opgave van de gemeenteraad was geëist, zeggen de briefschrijvers. Dat, terwijl zo’n zestig bureaus zich hadden ingeschreven.

“Het is op zijn zachtst gezegd merkwaardig dat hun plaatsen niet opgevuld zijn door de volgende vier van de lange lijst bureaus die zich voor deze selectieprocedure hadden aangemeld. We hebben hierbij als Hagenaars immers twintig procent minder keuze dan afgesproken! Bovendien hebben we geen enkel inzicht in de criteria waarop de bureaus zijn geselecteerd.”

Lees verder op Architectenweb.nl