Wat kunt u verwachten van 2022?

Compensatieregeling voor strenger S-peil via E-peil

  BE   21 december 2021 Bron: Bouwunie
Compensatieregeling voor strenger S-peil via E-peil
Vanaf 2022 wordt het S-peil voor nieuwbouwwoningen verstrengd van S31 naar S28, dat heeft de Vlaamse regering eerder deze maand definitief goedgekeurd. Voor wie deze strenge norm niet kan halen, wordt een compensatiemogelijkheid via het E-peil voorzien.

Bouwunie is tevreden met deze oplossing. ďDeze strenge normen zijn niet altijd haalbaar voor alle soorten woningen. Daar kan men de eerste jaren via een aantal ingrepen inzetten op een lager E-peilĒ, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens.

Sinds 2018 bestaat er naast het E-peil ook het S-peil. Het S-Peil of 'schilpeil' drukt de energie-efficiŽntie van de gebouwschil uit, dus van het dak, de muren, de ramen, de deuren en de vloer.
Het vat alle energetische kwaliteiten van de schil, zowel de winsten als de verliezen, samen tot ťťn getal en zegt hoe goed de schil bestand is tegen koude winterdagen maar ook of er genoeg zonnewering is op hete zomerdagen en of de woning een efficiŽnte vorm heeft.

Vanaf 2022 wordt de eis voor nieuwbouwwoningen verstrengd van S31 naar S28. Uit analyses van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap blijkt dat de verstrenging naar S28 voor de meeste woningen en appartementen zeker haalbaar is en al in meer dan 80% van de ingediende EPB-aangiften voor woningen vanaf bouwaanvraagjaar 2018 wordt bereikt. Voor een aantal woningtypes vereist dit echter toch een meerkost, die sterk afhankelijk is van het ontwerp van het gebouw. Een meerprijs van 5.000 tot 10.000 is soms nog geen garantie om aan het strenger S-peil S28 te kunnen voldoen.

Daarom voorziet de Vlaamse Regering op vraag van ondermeer Bouwunie in een compensatiemogelijkheid, waarbij de bouwheer de aanscherping van de S-peileis van S31 naar S28 kan compenseren door een lager E-peil te realiseren. Een wooneenheid waarbij het strengere S-peil van S28 niet wordt behaald (maar wel S29, S30 of S31) voldoet dan wťl aan de EPB-eisen, mits voor bouwaanvragen in 2022 een E-peil van E25 wordt behaald (in plaats van E30) en voor bouwaanvragen vanaf 2023 een E-peil van E20 wordt behaald (in plaats van E30).

Bouwaanvragen voor nieuw te bouwen woningen ingediend vanaf 2024 zullen niet meer kunnen genieten van dergelijke compensatiemogelijkheid en zullen bijgevolg vanaf dan moeten voldoen aan de strengere norm S28. Maar dank zij de compensatiemogelijkheid de komende twee jaar, hebben mensen die hun bouwplannen van nul nog moeten opstarten tijd genoeg om de juiste investeringen en ingrepen te integreren in hun bouwplannen.

Jean-Pierre Waeytens: ďDeze regeling met compensatiemogelijkheid zorgt ervoor dat bestaande bouwplannen, waarbij het strenge S-peil nog niet wordt behaald, toch kunnen doorgaan zonder grote structurele aanpassingen. Extra inspanningen om een lager E-peil te bekomen vergen meestal minder structureel ingrijpende maatregelen en zijn in die gevallen kostenefficiŽnter dan het verlagen van het S-peil. Zo kunnen bijvoorbeeld extra zonnepanelen worden geplaats, of wordt de woning voorzien met vloerverwarming op lage temperatuur en aangesloten aan een condenserende gaswandketel in plaats van een warmtepomp als financieel haalbaar initiatief. Bouwunie vraagt om tegen 2024 de berekeningsmodaliteiten van het S-peil verder te evalueren. Het S-peil heeft een grote impact op de kostprijs van het gebouw. De bedoeling moet zijn om investeringen te optimaliseren om zo de hoogste efficiŽntie te bereiken.Ē


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo