Nieuwbouw

Collectieve installatie bieden meest rendabele oplossing

Enkele jaren geleden besliste de afdeling stedelijke renovatie van de gemeente Schaarbeek om een nieuwe woning te bouwen in de Waelhemstraat 17. De appartementen zouden ter beschikking gesteld worden als sociale woningen van de gemeente. Het project kende een moeilijke start: ongeplande aanpassingswerken op het gebied van stabiliteit, de faling van de geselecteerde aannemer, het uitschrijven van een nieuwe openbare aanbesteding…

Inmiddels wist het architectenbureau Daniel Delgoffe het project tot een goed einde te brengen. Het afgewerkte gebouw telt 4 verdiepingen. De kelderverdieping bestaat uit de stookruimte en 3 individuele kelders, 1 per appartement. Op het gelijksvloers bevindt zich een eenkamerappartement dat op maat van andersvaliden werd ontwikkeld. Op de 2e en 3e verdieping bevindt zich telkens een tweekamerappartement.

Thierry Salmon, Afdelingsverantwoordelijke verwarming-sanitair van het departement infrastructuur – speciale technieken van de gemeente Schaarbeek, kon voor de keuze van het te plaatsen systeem berusten op zijn ervaring in het renoveren, het bouwen en het beheren van speciale woontechnieken. Hij was eerder betrokken bij talrijke projecten van de gemeente, die over een gebouwenpark van zo’n 200 panden van verschillende omvang en met verschillende functies beschikt. Thierry Salmon getuigt: “Het studiebureau stelde oorspronkelijk 3 combi-wandketels voor, maar ik heb makkelijk kunnen aantonen dat werken met één collectieve installatie hier de beste oplossing was. Ik kon mij hiervoor baseren op een gelijkaardige installatie die zo’n jaar geleden in een ander gebouw van de gemeente geplaatst werd, en waarover we zeer tevreden zijn. Weliswaar wilden we dit keer het rendement van het systeem nog verder optimaliseren door een zonne-energiesysteem te voorzien.”

Samen met installateur Johan Wauters uit Lovenjoel werd uiteindelijk gekozen voor de Vaillant-condensatievloerketel op gas ecoVIT exclusiv VKK 366 (36 kW), in combinatie met een zonne-energiesysteem voor de warmwaterproductie. Dat systeem bestaat uit de zonneboiler auroSTOR VIH S 500 van 500 liter, met daaraan gekoppeld 4 thermische zonnepanelen auroTHERM VFK 145. Wanneer er onvoldoende zonne-energie is, neemt de verwarmingsketel het terug over en zorgt het voor de bijverwarming van de boiler en een optimaal warmwatercomfort.



Beter rendement…
“We wilden liever geen calorimeters plaatsen om vergoedingen aan verhuurfirma’s te vermijden”, vervolgt Thierry Salmon. “Daarom werden op alle leidingen van de installatie intelligente warmtetellers geïnstalleerd. Per appartement werd dus 1 warmteteller op het verwarmingscircuit en 1 warmteteller op het sanitaire circuit voorzien. Zo werd het mogelijk om per huurder zowel de gebruikte hoeveelheid warmte voor de verwarming als de gebruikte hoeveelheid sanitair warm water vast te stellen. Daarnaast werd nog een warmteteller geplaatst op het circuit van de bijverwarming van de zonneboiler en op de vertrekleiding van het sanitair circuit. Hiermee kan onze dienst speciale technieken het correcte verbruik per huurder nagaan en eenmaal per jaar aanrekenen.”

Uiteraard werd elk appartement voorzien van een eigen thermostaat, zodat individuele huurders zelf kunnen beslissen hoeveel warmte ze nodig hebben, op elk moment van de dag. Op die manier hebben huurders de volledige controle over hun verbruik, zonder dat ze toegang nodig hebben tot de stookruimte of de instellingen van de ketel… en wanneer meerdere appartementen op eenzelfde ketel zijn aangesloten, is dat ook aan te raden om problemen van te hoge temperaturen in de circuits en bijgevolg kalkvorming te voorkomen.

Lagere onderhoudskosten…
Een collectieve ketel zorgt voor lagere onderhoudskosten, en dat is een groot voordeel.
In huurovereenkomsten wordt steeds een jaarlijks (3-jaarlijks voor Brussel) onderhoud van de ketel verplicht. Door slechts 1 ketel te laten onderhouden in plaats van – in dit specifieke gebouw – 3 ketels, wordt per jaar een besparing van 70 euro per huurder gerealiseerd. Voor deze appartementen, die verhuurd worden aan de prijs van nog geen 400 euro per maand, is dit zeker mooi meegenomen.

Bovendien kan men met een collectieve ketel maximaal gebruikmaken van het modulatiebereik van gasketels. In dit concreet geval, kan met een ketel van 36 kW het vermogen verlaagd worden tot 12 kW (30%). Op deze manier zal het systeem in het voor-en najaar minder gas verbruiken. Indien men - zoals eerst gepland - 3 combi-wandketels van 24 kW geplaatst had, want voor de warmwaterproductie was sowieso dit hoger vermogen nodig geweest, dan zou het laagste vermogen per ketel 9 kW bedragen. Dit betekent een minimaal vermogen van 27 kW voor de 3 ketels samen, terwijl het maximaal noodzakelijk vermogen 36 kW bedraagt. Kortom, men zou alle voordelen van modulatie die gepaard gaan met een gasketel verloren hebben.

Ook interessant