Cohousing: oplossing voor dure woonkosten en eenzaamheid

24 december 2012 Bron: Logic-Immo
Cohousing: oplossing voor dure woonkosten en eenzaamheid
Cohousing of groepswonen, is een concept dat overgewaaid is uit Denemarken naar Duitsland en Nederland. Tegenwoordig is het ook in ons land erg populair.
Wat is cohousing? Cohousing is geen centraal woonproject, het gaat nog een stapje verder dan dat. Iedereen heeft wel een aparte woning, uitgerust met keuken en badkamer, maar daarnaast is er ook een gemeenschappelijke ruimte. Dit gemeenschappelijk paviljoen is het hart van de woonsite en is een plaats waar bewoners samen kunnen eten, kinderen samen kunnen spelen, enzÖ Vaak wordt er ook een ruimte voorzien die functioneert als Ďwerkplaatsí, waar bijvoorbeeld een wasmachine en dergelijke beschikbaar is voor de bewoners. Het gaat dus om een sociale vorm van wonen, waarbij je toch de garantie hebt op privacy.

De voordelen van cohousing
Bouwgrond is in BelgiŽ enorm duur en ook aparte woningen bouwen kost handenvol geld. Daarnaast stijgen de energiekosten en blijft de kredietcrisis hardnekkig standhouden. Daarom is groepswonen een leuk alternatief om kosten te sparen. De meeste cohousing woningen mikken op ecologische duurzaamheid en zorgen voor goede isolatie en een laag energieverbruik, hoewel cohousing niet meteen de meest groene oplossing is. Meestal zijn Ďcohousersí dan ook geen vegetariŽrs en doen ze niet aan biobouw. Vooral jonge, hoogopgeleide tweeverdieners vinden steeds vaker hun weg naar cohousing.

Bovendien biedt cohousing een antwoord op een recent maatschappelijk probleem, namelijk eenzaamheid. Mensen hebben namelijk vaak wel veel vrienden, maar zien die amper, waardoor ze in feite enorm eenzaam zijn. Cohousing bewoners hebben daarentegen altijd iemand om mee te praten en kunnen bij problemen steeds bij hun buren terecht. Uit onderzoek blijkt zelfs dat gezinnen in couhousing minder scheiden.

Wie maakt de beslissingen?
Cohousing wordt gezien als een participatief proces waarbij elke bewoner deel uitmaakt van een initiatiefgroep die beslist over de planning en het ontwerp van het project. Er is geen groepsleider; de groep beslist samen, door consensus. Iedereen moet akkoord gaan.

Taken en verantwoordelijkheden, zoals bijvoorbeeld het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes, het organiseren van gemeenschappelijke activiteiten, en eventueel het koken van maaltijden, worden verdeeld onder alle bewoners.

Cohousing, wat kost dat?
Meestal kost een cohousing woning tussen de 250.000 en 300.000 euro en kost dus niet meer of minder dan een gewone nieuwbouwwoning. Soms worden er wel goedkopere appartementen geÔntegreerd, zodat alle mensen uit alle lagen van de bevolking kunnen deelnemen aan het project.

Cohousing is vooral financieel interessant door de gedeelde kosten: de kosten voor energierekeningen, waterverbruik, etenswaren, etc. worden gedeeld onder de bewoners. Tegelijkertijd kan je voor een groter project beter onderhalen voor materiaal en of diensten.

Naast het financiŽle aspect, zijn er eveneens andere voordelen. De groene ruimtes die bij losse kavels ontstaan, stellen dikwijls niet veel voor, zeker niet in de stad. Het is interessanter om woningen te groeperen met een grotere groene zone. Door de gemeenschappelijke ruimtes, krijgen de inwoners tevens een groot salon en een degelijke speelruimte voor de kinderen, waarvan ze slechts een klein deel moeten betalen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo