Vastgoed

Cohousing doet intrede op Belgische markt

Op veel plaatsen in het buitenland is het cohousing-principe al goed ingeburgerd, voor België is het relatief nieuw. Architect Philippe Lootens ontwierp het cohousing-project Ekkergem in de Martelaarslaan in Gent en legt uit wat cohousing inhoudt voor de bouwheer en voor de ontwerper.

Cohousing is een internationaal begrip. De oorsprong ligt in Denemarken tijdens de jaren ’60. Het is ontstaan door families die vonden dat de woningen en gemeenschappen niet voldeden aan hun noden.

Het concept werd wereldwijd bekend en in verschillende landen bestaan momenteel cohousing projecten. Na Denemarken, Noord- Europa en Noord-Amerika worden ook in België diverse cohousing initiatieven opgestart.

Cohousing is relatief nieuw in België, maar onder de naam van “centraal wonen” werden in Vlaanderen reeds verschillende projecten uitgevoerd en bewoond. Op de website www.cohousingplatform.be wordt het principe uitgelegd en worden enkeel concrete proejcten voorgesteld.

Graad van gemeenschappelijkheid

Cohousing projecten bestaan uit verschillende zelfstandige entiteiten, met alle luxe van een woning/loft of appartement. Daarnaast zijn verschillende gemeenschappelijke voorzieningen aanwezig.

De graad van gemeenschappelijk verschilt van project tot project. Deze voorzieningen kunnen gaan van een gemeenschappelijke buitenruimte en bergruimte tot een gemeenschappelijk gebouw met centrale keuken, eetkamer, ontspanningsruimte, enz. .

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be