Architectuur

Co-housingproject valt in de prijzen door innovatief materiaalgebruik

Co-housingproject valt in de prijzen door innovatief materiaalgebruik
Het co-housingproject van Anapneusis vzw in Schoten is één van de vier laureaten op de Bis in Gent. Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Bis samen met de Orde van Architecten – Vlaamse Raad een architectuurwedstrijd. Dit jaar lag de focus op circulariteit. Het renovatieproject naar ontwerp van Bruno Spaas Architectuur bv charmeerde de jury omwille van de sterke focus op materiaalgebruik. De combinatie van kalk en hennep voor de isolatie is "erg interessant." Voor de funderingen werden schelpen gebruikt zodat het gebruik van beton tot een minimum beperkt kon worden.

Uit 47 inzendingen koos de jury uit vier laureaten, waaronder het co-housingproject van Anapneusis vzw waar acht gewezen daklozen terecht kunnen. Binnen een strikt budget werd een duurzame nieuwbouw gerealiseerd met vier studio’s en een gemeenschappelijke ruimte voor alle bewoners van de site. Na grondig onderzoek bleek een renovatie van het bestaande gebouw niet haalbaar en werd er beslist om het te vervangen door een nieuwbouw.

Het gebouw werd opgetrokken volgens bio-ecologische principes. Dat betekent dat materiaalkeuzes en energieconcepten zodanig gekozen zijn dat ze een minimale impact hebben op de menselijke gezondheid en het milieu. De fundering bestaat uit een betonnen ringbalk die werd gevuld met een schelpendek van circa 40 cm diep. Schelpen uit de Noordzee sluiten de vochtige bodem af en houden de lucht erboven droog. Schelpen zijn als bouw- en isolatiemateriaal bijzonder duurzaam en 100% recycleerbaar.

Co-housingproject valt in de prijzen door innovatief materiaalgebruik
Het hoofdgebouw heeft een houtskelet dat werd ingevuld met kalkhennep en houtwolisolatie. Kalkhennep is een natuurlijk mengsel van hennephout, hydraatkalk, mineralen en water. Het is een lokaal geteeld restproduct zonder toevoeging van chemische stoffen. Het is heel energie-efficiënt en gezond. Aan de binnenzijde werd de woning afgewerkt met een leempleister.

Hennep en leem als isolatie

Kalkhennep en leem scoren zowel op vlak van geluidsisolatie als geluidsabsorptie zeer goed. Ze zijn volledig herbruikbaar en zorgen daarenboven voor een dampopen constructie met een natuurlijke vochtregulering en luchtzuivering. Daardoor volstaat een minimum aan technieken of ventilatiesystemen om een aangenaam en gezond binnenklimaat te creëren met zeer goede akoestische kwaliteiten.

Alle lichte invulwanden werden gemaakt met gipsvezelplaten, een alternatief voor gipskartonplaten. Gipsvezelplaten bestaan uit een vermenging van cellulosevezels en gips zonder toevoeging van andere bindmiddelen. Beide grondstoffen zijn recyclingproducten.

Co-housingproject valt in de prijzen door innovatief materiaalgebruik

Juryverslag

Dit kleinschalige nieuwbouwproject focust volgens de jury heel sterk op materiaalgebruik en speelt op dat vlak een voorbeeldrol. "De combinatie van kalk en hennep voor de isolatie in een massiefhoutbouw is heel interessant. Schelpen voor de funderingen zijn vernieuwend en maken dat het gebruik van beton tot een minimum beperkt kan worden", klinkt het.

Het materiaalgebruik samen met de geothermie en zonne-energie maken dat de milieu-impact van de woning heel laag is. Het compacte volume met een buitentrap is energie-efficiënt.

Bovendien vervult deze woning een interessante sociale functie. "Het is meer dan een gewone eengezinswoning. Het co-housingprincipe is een inspirerend voorbeeld van hoe wonen er in de toekomst zou kunnen uitzien. De inplanting in de groene rustgevende omgeving – en niet onbelangrijk: op een perceel waar tevoren al een woning stond – maakt dat de bewoners er helemaal tot rust kunnen komen. Het verhaal van dit bouwproject klopt helemaal."

Ook interessant