Vloerbekleding

Closing the Loop: Er is geen plan(eet) B

Closing the Loop: Er is geen plan(eet) B
Bedrijven in elke sector worden steeds meer op de proef gesteld. Verschillende, wereldwijde uitdagingen dagen hen uit om te investeren in een wezenlijk ethisch beleid. Denk bijvoorbeeld aan de wekelijkse klimaatbetogingen die de actualiteit domineren. Vloerenspecialist Tarkett daagt zichzelf en zijn concurrenten uit om nog beter te doen.

Er is een enorme druk op natuurlijke grondstoffen en het milieu an sich. Dit zorgt ervoor dat bedrijven genoodzaakt zijn hun strategieën en productieprocessen aan te passen. Tarkett zet daarom in op een regenererende economie met zijn duurzaamheidsstrategie, Closing the Loop en het ReStart-programma. Het daagt bovendien andere bedrijven binnen de industrie uit om hetzelfde te gaan doen.

Closing the Loop: Er is geen plan(eet) B

Closing the Loop

Met Closing the Loop zet Tarkett sterk in op een regenererende economie. Net zoals kleren, auto’s, fietsen en veel andere objecten een tweede of zelfs derde leven kunnen leiden, kunnen vloeren dat ook. In 2018 haalde Tarkett met zijn Restart-programma maar liefst 3,300 ton vloer op om nieuw leven in te blazen. Vloerbekledingsafval wordt net zoals het productieafval verwerkt tot nieuwe, hoogwaardige producten. Zo sluit Tarkett de cirkel en schrijft het zichzelf en zijn toeleveranciers in op een circulaire economie.

Filip Eeckhout, General Manager Tarkett Belux: “We zijn ervan overtuigd dat we dringend moeten overstappen op nieuwe economische en productiegerichte modellen om de eindige hulpbronnen en het natuurlijke kapitaal te beschermen. Daarom willen we met ons ReStart-inleverprogramma de regenererende economie een duwtje in de rug geven. In onze fabrieken in Luxemburg, Nederland en Zweden wordt het materiaal dat we verzamelen via het inleverprogramma gerecycleerd en omgezet in hoogwaardige grondstoffen.”

Inspanningen

Met de verschillende inspanningen die Tarkett onderneemt, voegt het ook effectief daad bij het woord. 70% van de grondstoffen die Tarkett inzet in het productieproces zijn gerecycleerd, snel hernieuwbaar of in overvloed aanwezig in de natuur. Bovendien wordt maar liefst 67% van het productieafval hergebruikt in een volgend productieproces.

Zo stelt Tarkett ambitieuze doelstellingen op het vlak van duurzaamheid en streeft op die manier naar certificering door onafhankelijke partijen voor haar producten en infrastructuur. De iD Revolution, de eerste milieuvriendelijke modulaire vloer met Cradle-to-Cradle Gold-certificaat, is hier het perfecte bewijs van. 100% recycleerbaar en het kan dankzij ReStart worden hergebruikt aan het einde van de levensduur. De tegels en planken van iD Revolution worden hierbij verzameld en teruggestuurd naar de productielocatie om daar te verwerken tot een nieuw product.

Bovendien helpt Tarkett de consumenten alvast om ook hun steentje bij te dragen. Dankzij de TarkettTAPE verandert de norm in de installatie van tapijttegels door maximale flexibiliteit en kleefkracht te bieden, zonder lijm op de ondervloer te gebruiken. Op deze manier kunnen tapijttegels eenvoudig worden verwijderd en worden gerecycleerd.

Er is geen plan(eet) B

Met de slogan "Doing Good. Together." in de hand moedigt Tarkett iedereen aan om natuurlijke hulpbronnen te behouden én ons milieu te respecteren. De drie pijlers die deze strategie ondersteunen zijn: Closing the Loop, Designing for life en Driving Collaboration. Kortom, in samenwerking met verschillende partners werken aan een regenererende economie waarbij duurzaam ontwerpen centraal staat.

Om de grootste uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, zijn samenwerkingen met partners, stakeholders en klanten erg belangrijk. Op manieren die je zelf misschien nog niet beseft, kun je eenvoudig je steentje bijdragen aan een beter milieu. Breng oude vloeren of tapijttegels niet meer naar het containerpark, maar laat ze ophalen door Tarkett, zodat ze een nieuw leven kunnen leiden.

Ook interessant