Circulair (ver)bouwen kan zonder compromissen

  BE   13 mei 2019 Bron: VUB
Circulair (ver)bouwen kan zonder compromissen
Foto: VUB
De bouwsector is verantwoordelijk voor bijna 40% van al het afval. Wetenschappers van de VUB tonen nu dat bouwen ook milieuvriendelijker én met minder afval kan: ze renoveerden recent acht van de befaamde studentenkoten op de campus van de Vrije Universiteit Brussel in Etterbeek, enkel en alleen met herbruikbare bouwmaterialen die later in een ander gebouw geïnstalleerd kunnen worden. Het resultaat van dit ambitieuze project is het gloednieuwe “Circular Retrofit Lab”, dat vandaag haar deuren opent.

Vijftien orgnaisaties in zeven landen onderzoek deden naar circulaire bouwmethodes en businessmodellen met fondsen van het Europese Horizon 2020-project. Voor het Circular Retrofit Lab deed het team van VUB-prof. Niels De Temmerman – bestaande uit Stijn Brancart, Stijn Elsen, Wesley Lanckriet, Anne Paduart en Jeroen Poppe – in eerste instantie onderzoek naar circulaire bouwmethodes -en systemen. Die kennis pasten ze toe tijdens de renovatie van de studentenkoten, waarbij enkel bouwmaterialen gebruikt zijn die demonteerbaar, omkeerbaar en herbruikbaar zijn. Het is de eerste keer dat in Europa zo’n circulair renovatieproject succesvol wordt uitgevoerd. Het Circular Retrofit Lab zal in eerste instantie dienst doen als uithangbord voor circulair bouwen en als eventruimte, maar kan ook voor andere doeleinden gebruikt worden:

“Het volledige concept van het Circular Retrofit Lab vertrekt vanuit het veranderingsgericht bouwen: het Lab kan ooit terug dienst doen als studentenkot, of als studeerruimte, laboratorium, leslokaal of zelfs een ecologisch gastenverblijf. De tijd dat 1 gebouw 1 functie had is voorbij. Dit pilootproject bewijst ook dat de vooroordelen die nog vaak heersen rond circulair bouwen onterecht zijn: deze nieuwe, innovatieve systemen bieden even veel kwaliteit, comfort en (architecturale) vrijheid als tradionele bouwsystemen en -methodes.” aldus prof. Niels De Temmerman.

Met steun van de bouwwereld

Voor de realisatie van dit project, sloeg de VUB ook de handen in elkaar met verschillende partners uit de bouwwereld. Concreet werd de façade gebouwd met een modulair systeem van prefab gevelpanelen ontwikkeld door Reynaers Aluminium, Beneens en Jonckheere Projects. Voor het interieur van het Circular Retrofit Lab gebruikten de onderzoekers een droogvloersysteem met afwerking van Tarkett en vier verschillende binnenwandsystemen ontwikkeld door Saint-Gobain, Systimber, Geberit en JuuNoo – respectievelijk een demonteerbaar wandsysteem, een wandsysteem met houten balken, een modulaire bouwkit en een snel verplaatsbaar en aanpasbaar klittenbandsysteem. Slimme technieken voor de verwarming, verlichting en watervoorzieningen van het Circular Retrofit Lab werden dan weer ontwikkeld door bedrijven zoals Jaga, Bao Living, Zehnder en de VUB spin-off Lumency. Algemeen aannemer Groep Van Roey leidde de coördinatie van het volledige project in goede banen, Kaderstudio en MK Engineering hielpen met het architecturale ontwerp en de technieken.

Het project kwam, tot slot, mede tot stand dankzij de financiële steun van het Algemeen Beheer van de VUB. Nic Van Craen, algemeen beheerder van de VUB, licht toe: “De VUB draagt duurzaamheid hoog in het vaandel en we investeren continu in de verduurzaming van onze infrastructuur. Het nieuwe Circular Retrofit Lab is daar absoluut een prachtig voorbeeld van, maar ook het nieuwe zwembad is een pak duurzamer dan haar voorganger. Bovendien is het Lab ook een knap staaltje innovatie en voorbeeld van een mooi huwelijk tussen wetenschappelijk, academische kennis van een universiteit en praktische kennis van bedrijven.”

Circulair (ver)bouwen kan zonder compromissen

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo