Architectuur

Christian de Portzamparc ontvangt de International Award

Christian de Portzamparc ontvangt de International Award
Dit jaar werd de beroemde Franse architect Christian de Portzamparc met de zeer prestigieuze International Award bekroond tijdens de uitreiking van de Belgian Building Awards woensdagavond op Batibouw. De gerenommeerde architect ontwierp onder meer het Hergé museum in Louvain-la-Neuve.
In 2008 won het atelier van de Portzamparc de internationale stedenbouwkundige wedstrijd voor de heraanleg van de Europese wijk (Wetstraat) in Brussel.

De prijs werd uitgereikt in het kader van de Belgian Building Awards op woensdagavond 3 maart in Auditorium 2000 van Brussels Expo op BATIBOUW. Dit evenement dat reeds 16 jaar bestaat en ondertussen is uitgegroeid tot de belangrijkste prijs in ons land, is een initiatief van BATIBOUW in samenwerking met de Confederatie Bouw, Bouwkroniek, de Orde van Architecten en Trends Top Bouw. Het biedt de ideale gelegenheid om uitmuntende realisaties van architecten, ondernemers en studiebureaus te lauweren.

Voor de International Award komen enerzijds buitenlandse bedrijven en personen in aanmerking die zich hebben weten te onderscheiden door het realiseren van meesterlijke bouwwerken in ons land. Anderzijds kunnen ook Belgische bouwbedrijven met grote buitenlandse verwezenlijkingen in de prijzen vallen. In de voorbije jaren werd deze International Award onder meer toegekend aan de architecten Snøhetta en Santiago Calatrava, het Luikse studiebureau Greisch, alsook de bedrijven Besix, De Nul en Deme.

Het was de Minister-president van het Brussels Gewest Charles Picqué die de International Award aan de Portzamparc overhandigde voor zijn twee grote bijdragen aan de Belgische architectuurscène. Met het Hergé museum zorgde de architect voor een spectaculaire locatie waar icoon van de Belgische stripwereld Hergé geëerd wordt. Zijn personages maken zo voortaan ook deel uit van de moderne mythologie. Daarnaast zal zijn ontwerp voor de heraanleg van de Wetstraat in Brussel een enorme bijdrage leveren voor de uitstraling van Brussel als Europese hoofdstad.

foto: © : Nicolas Borel

Ook interessant