Architectuur

Chipperfield ontvangt Praemium Imperiale Award

David Chipperfield heeft de Praemium Imperiale Award voor architectuur gewonnen. Dat heeft de Japan Art Association, die de onderscheiding jaarlijks toekent aan meerdere kunstenaars, bekendgemaakt. Aan de prijs is een geldbedrag van omgerekend ruim 100.000 euro verbonden.

Daarmee is het de meest lucratieve kunstprijs ter wereld. De Brit Chipperfield (59) is vooral buiten zijn geboorteland actief. Tot zijn bekendste werken behoren de verbouwing van het Neues Museum in Berlijn (2009) en het literatuurmuseum in het eveneens Duitse Marbach am Neckar (2006). In 2010 won hij de RIBA Royal Gold Medal.

Andere winnaars van de Praemium Imperiale Award 2013 zijn Michelangelo Pistoletto (schilderkunst), Antony Gormley (beeldhouwkunst), Placido Domingo (muziek) en Francis Ford Coppola (theater/film). Op 16 oktober zal de prijs worden uitgereikt in Tokio door prins Hitachi, de broer van keizer Akihito.

Eerder ontving onder meer Henning Larsen (2012), Zaha Hadid (2009), Oscar Niemeyer (2004) en Rem Koolhaas (2003) de Praemium Imperiale Award.

Ook interessant