Nieuwbouw

Chinese terminal van Fuksas in gebruik

Vandaag wordt Terminal 3 van Shenzhen Bao'an International Airport in het Chinese Guangdong in gebruik genomen. Het ontwerp van Studio Fuksas is een licht golvend wit volume met een dubbele huid in honingraatmotief. De terminal beslaat ongeveer 500.000 vierkante meter, waarmee de luchthaven meer dan verdubbeld wordt in capaciteit. Voor het ontwerp van hun eerste luchthaven hebben Massimiliano en Doriana Fuksas zich laten inspireren door een vleugelrog.

Honingraatmotief

De gebogen dakconstructie is vervaardigd uit glas en staal, waarbij overspanningen van tachtig meter zijn gerealiseerd. Hexagonale panelen van glas zorgen voor invallend daglicht in het interieur. Het honingraatmotief van de dubbele huid keert terug in de vloertegels.

De belijning van de roestvast stalen gates, paspoortcontrole- en incheckbalies sluit aan op het honingraatmotief. Opvallende elementen in het interieur zijn verder de gestileerde witte ‘bomen’ die als ventilatiepunten van de airconditioning fungeren en de dragende witte conische kolommen.

Het honingraatmotief is vertaald naar tal van interieurelementen en op verschillende schaal. Naast de genoemde vloertegels is het dessin ook terug te vinden in de vorm van de winkels tot en met het reliëf van de wandafwerking.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant