Bedrijfsnieuws

Cementfabriek ENCI blijft tot 2015 open

Cementfabriek ENCI in Maastricht blijft tot 2015 open. Het bedrijf gaat vijf jaar langer dan voorzien door met het winnen van mergel en het maken van grondstoffen voor cement, maakte de directie van ENCI vrijdag bekend.

Het bedrijf heeft de vakbonden hiervan donderdag in kennis gesteld. Moederbedrijf Heidelberg Cement ging woensdag akkoord met de langere openstelling, waardoor ongeveer honderd banen bij de oven en de groeve behouden blijven.

Bonden blij
De bonden zijn blij, maar willen wel praten over het achterhaalde sociaal plan. De bonden spreken van een overwinning, ook omdat een staking twee jaar geleden vroegtijdige sluiting voorkwam.

Vraag naar cement
Reden voor de langere openstelling is de sterk toegenomen vraag naar cement. Na de zomer vraagt ENCI bij de provincie Limburg een nieuwe vergunning aan om ook na 2009 mergel te kunnen winnen. Verder volgt nog overleg met Natuurmonumenten over de afwerking en afdracht van de mergelgroeve.

Kosten
ENCI slaagde erin de afgelopen anderhalf jaar de kosten voor de oven fors te verlagen. Daardoor werd het bedrijf concurrerend met andere winplaatsen.
Build for Life