Tuin

Carport wordt terras bij mooi weer

Voor een carport werk je best met duurzame materialen die passen in een groene omgeving en mooier worden met de jaren. Het onderhoud blijft beperkt. Ideaal is een multifunctioneel concept: de winterse autostalling ontpopt zich voor de zomer als een overdekt terras en het gesloten deel komt van pas als berging. Helemaal origineel wordt het als je hout combineert met glas en aluminium.

Een betonnen grondplaat is niet echt een must. Laat gewoon het klinkerpad of de oprit in grint verder lopen onder de constructie. Plaats nooit houten steunpalen rechtstreeks in de grond of er zal op termijn rotting optreden, met alle nefaste gevolgen van dien. Zorg voor steun met een blok in hardsteen. Elk blok moet je dan wel nog van een degelijke fundering in beton voorzien. Heb je toch graag een stenen vloer, dan volstaat een ondergrond in ' stabilisé' of chape. Let wel dat de vloer 100% vorstbestendig is of je krijgt barsten. Betontegels zijn een betaalbaar alternatief voor natuursteen en soms merk je niet eens het verschil.

Ceder vraagt inox
Eik is perfect voor carports. Hou je het hout van het gebinte onbehandeld, dan zal het knap vergrijzen. Combineer stijlvol met beplanking in lork. Die kun je ook onbehandeld laten of beitsen in een kleur naar keuze als je liever voor contrast gaat. De dakbedekking varieert volgens de woning. Zo kun je evengoed met riet als met tegelpannen werken. Echt authentiek ogen pannen in cederhout. Vergeleken met tegelpannen is de prijs zelfs interessanter. Gebruik steeds een onderdak, de bedekking laat zich gewoon monteren op de panlatten. British Ornamentals realiseert carports met alles erop en eraan vanaf 10.000 euro.

Modules
Collstrop pakt uit met een modulair systeem. Het is voortaan een makkie om elke carport verder uit te breiden en zo kun je bovendien de kosten spreiden in tijd. Geef je het geheel liever een moderne toets, combineer dan hout met panelen in aluminium. En je kunt van je carport een leefruimte in de tuin te maken. Vandaar de mogelijkheid om te werken met grote raampartijen in plexi of transparant, getint of mat glas. Zo geniet je van de lichtinval en enige uitkijk. Het basismodel kost geplaatst: 1.415 euro.