Vastgoed

CIB Vlaanderen reikt Pieter Pourbusprijs uit

Met de vierde editie van de Real Estate Awards, de uitreiking van de Vlaamse ‘vastgoedoscars’, bracht CIB Vlaanderen de Vlaamse vastgoedsector opnieuw sterk in beeld. Naast prijzen voor wie zich het voorbije jaar wist te onderscheiden in één van de deelaspecten van het vastgoedberoep en een onderscheiding voor het beste eindwerk van een student vastgoed, werden tijdens het avondvullend event ook de “Pieter Pourbusprijs” en de “Georges De Wandeleerprijs” uitgereikt. De prestigieuze Pieter Pourbusprijs werd door CIB Vlaanderen toegekend aan de Algemene Administratie Patrimoniumdocumentatie van de FOD-Financiën; Karel Vanhoecke, administrateur Informatieverzameling, nam de prijs in ontvangst.

De Pieter Pourbusprijs wordt door CIB Vlaanderen toegekend sinds 1984 en gaat naar een politicus, een bestuurlijke instantie of een organisatie, die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de vastgoedsector in Vlaanderen. In 2009 werd de Pieter Pourbusprijs toegekend aan de volledige Vlaamse Regering, in 2008 mocht Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois de prijs in ontvangst nemen en in 2007 viel de prijs te beurt aan Vlaams minister van Wonen, Marino Keulen.

De Pieter Pourbusprijs 2010 gaat naar de Algemene Administratie Patrimonium-documentatie van de FOD Financiën. De prijs werd in ontvangst genomen door de heer Karel Vanhoecke, administrateur Informatieverzameling.

In haar laudatio stond Kristien Berkein, voorzitter CIB Vlaanderen, stil bij het belang van de ontsluiting van overheidsinformatie: “De taken en wettelijke verplichtingen van de vastgoedmakelaar worden steeds omvangrijker. Een goede dienstverlening aan de consument vergt heel wat inspanningen, vooral ook op het vlak van de informatieverstrekking. De vastgoedsector is sinds lang vragende partij om op een vlotte wijze toegang te krijgen tot diverse overheidsdatabanken. De Pieter Pourbusprijs 2010 gaat dit jaar naar de Algemene Administratie Patrimoniumdocumentatie omdat deze administratie in goed overleg mee oplossingen zoekt om de kadastrale informatie vlot voor de vastgoedsector te ontsluiten”.

De 21ste Georges De Wandeleerprijs werd als blijk van waardering voor een intens, jarenlang engagement door het directiecomité van CIB Vlaanderen toegekend aan Luc Machon, de voorbije 4 jaren van voorzitter CIB Vlaanderen en sinds 2009 ook voorzitter van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV).

CIB-voorzitter Kristien Berkein: “De jarenlange onbaatzuchtige inzet van Luc Machon voor de belangen van de vastgoedmakelaars, de beroepsvereniging en het Beroepsinstituut wordt nu beloond met de Georges De Wandeleerprijs. Luc Mahon heeft de voorbij 4 jaar CIB Vlaanderen stevig verder uitgebouwd en geprofessionaliseerd.” Kristien Berkien omschreef Luc Machon als een man met 3 grote kenmerken: “Kennis, visie en durf. Kennis en visie zijn noodzakelijk om een organisatie te leiden, maar niet voldoende. De prijs wordt hem dan ook toegekend omwille van zijn durf en moed. Ambitie hebben om dingen te veranderen is één zaak, het effectief doen is een andere. En daar is Luc Machon echt in geslaagd”.

ERAsmusprijs

Voor de derde keer werd tijdens de Real Estate Awards ook de ERA®smusprijs uitgereikt. Met deze ERA Award for Excellence willen ERA en CIB Vlaanderen de prestaties erkennen van een vastgoedstudent die zich heeft weten te onderscheiden door de uitzonderlijke kwaliteit van zijn eindwerk. De ERAsmusprijs 2010 werd toegekend aan Vincent Verlé voor zijn eindwerk over het concept “levenslang wonen”. In zijn afstudeerscriptie (2009, Syntra Midden Vlaanderen – Campus Gent,) behandelde hij de overdracht van een appartement waarbij aandacht werd besteed aan betere toegankelijkheid, veiligheid en comfort met de mogelijkheid om het later, zonder veel ingrepen of hoge kosten, aan te passen.

Beoefenaars van de verschillende vastgoedberoepen onderscheiden

Tijdens de Real Estate Awards reikten de CIB Federaties, die binnen CIB Vlaanderen de verschillende vastgoedberoepen vertegenwoordigen, ook nog een eigen Fedeatieprijs uit. Bij het toekennen van deze prijzen stonden de consument en kwaliteitszorg centraal.

Een overzicht van de winnaars:

Federatie Vastgoedbeheerders
“meest consumentvriendelijke communicatie naar mede-eigenaars”
Winnaar: Stefaan LELIAERT, Leliaert Beheer (De Panne)

Federatie Toeristisch Vastgoed
“meest consumentvriendelijke vakantiebrochure”
Winnaar: Filip DERMUL, Agence Dermul (Oostende)

Federatie Vastgoedpromotoren
“meest consumentvriendelijke bouwproject”
Winnaars: Francis VERVISCH, Manchester II (Zwevezele) en Herman UYTTERSPROT, Westplanning (Erembodegem)

Federatie Vastgoedmakelaars
“meest consumentvriendelijke website”
Winnaar: Rik HERREYGERS, First Immo (Antwerpen)

Federatie Vastgoedexperten
“meest deskundige plaatsbeschrijving”
Winnaar: Jan VERMEIRE, Vastgoed Vermeire (Gavere)