Algemeen

CE-certificaten voor gordijngevels

Vorige week werden door Agoria de namen bekendgemaakt van de constructeurs van gordijngevels die voortaan een CE-markering mogen gebruiken. Daarbij werden maar liefst 23 certificaten uitgereikt aan bedrijven die voortaan 'CE-OK' zijn. De plechtige uitreiking van de certificaten vond plaats op 17 januari in Flanders Expo in Gent ter gelegenheid van de Polyclosevakbeurs.

Wat is nu een correcte Ce-markering ?

Een Ce-markering bestaat altijd uit 2 delen: het eerste gedeelte is het zichtbare gedeelte voor jullie, namelijk de declaraties van de prestaties. Deze specificaties worden zichtbaar aangebracht op de Ce-conformiteitsverklaring en zijn essentiëel voor u om te oordelen of dat een welbepaald product geschikt is voor een welbepaalde toepassing.

Een tweede – even noodzakelijk – onderdeel van de Ce-markering is de factory production control: namelijk de beheersing en de controle van de bedrijfs- en productieprocessen. En dit wil eigenlijk zeggen dat de fabrikant aantoont dat hij zijn bedrijfsprocessen beheerst en dat de declaraties die op zijn Ce-declaratie neerschrijft ten allen tijde geldig zijn.

En mogen deze producten nu overal gebruikt worden: neen, laten we hieromtrent zeer duidelijk zijn. De gebruiksspecificaties worden nationaal gespecifieerd. In Belgie hebben we hiervoor de STS-en (en meer in het bijzonder de STS 52.0). U als architect ontwerpt een gordijngevel voor een gebouw aan de kust tot op 15 meter hoogte: u gaat voor deze locatie de niveau’s van performantie opzoeken in de STS 52.0 en vervolgens deze eisen verifiëren met de productspecificaties van uw specifieke gordijngevel. Ontwerpt u een gebouw met een gordijngevel voor een landelijke omgeving met een beperkte hoogte dan gelden er andere eisen.


Op de foto: Serge Allaert, gedelegeerd bestuurder van Allaert Aluminium en Benny Deblaere, directeur van BCCA
Build for Life