Vastgoed

CBRE: tegengestelde beweging vastgoedmarkt

De vastgoedmarkt laat in het derde kwartaal van 2009 een tegengestelde beweging zien. De vraag van beleggers stijgt sterk. De gebruikersmarkt zwakt echter verder af. Dit blijkt uit het nieuwste kwartaalrapport over de Nederlandse commerciële vastgoedmarkt van adviseur CB Richard Ellis. Uitzondering is Amsterdam. Daar blijft de kantorenleegstand stabiel. Op de Zuidas daalt de leegstand zelfs.

De totale kantooropname bleef op kwartaalbasis min of meer gelijk, maar werd sterk beïnvloed door de aankoop van de Fortistoren door de Provincie Utrecht. Ook de nominale markthuren lijken te zijn gestabiliseerd, maar hier zijn de sterk gestegen incentives niet in verdisconteerd. Omdat de netto opname al geruime tijd negatief is, blijft er volgens CBRE druk op de huurprijzen staan en neemt de leegstand toe.

Nu er meer duidelijkheid is over prijsniveaus en de onzekerheid uit de markt sijpelt, neemt de vraag van buitenlandse beleggers hand over hand toe. Duitse fondse roeren zich weer. De financiering van grote volumes blijft volgens CBRE nog altijd een probleem. Daardoor blijven de transacties voorlopig beperkt van omvang. Voor alle sectoren geldt dat de tophuren en de eersteklas aanvangsrendementen stabiel zijn gebleven.