Buurtontwikkelaar Matexi sluit 2021 af met recordaantal opleveringen en verkopen

  BE   21 januari 2022 Bron: Matexi
Buurtontwikkelaar Matexi sluit 2021 af met recordaantal opleveringen en verkopen
Matexi, de grootste buurtontwikkelaar van BelgiŽ, blikt terug op een sterk 2021. Met 1.800 verkochte wooneenheden en 1.763 opgeleverde woningen en appartementen realiseerde de buurtontwikkelaar recordcijfers op twee fronten. De omzet bedraagt 447 miljoen euro Ė een groei van 10% tegenover 2020. Een projectpijplijn aangevuld met meer dan 4.000 wooneenheden bevestigt de langetermijnstrategie van het bedrijf.

ďWe kunnen met veel trots terugblikken op een jaar met sterke cijfers en twee mooie topprestaties. De stevige verkoops- en omzetstijgingen tonen aan dat de pandemie een beperkte impact heeft gehad. Dankzij onze goed gevulde projectpijplijn kijken we met het volste vertrouwen en standvastigheid de toekomst tegemoet,Ē geeft Philip Goris, CFO van Matexi, mee.

Binnenstedelijke herontwikkelingen centraal in groeiparcours

Matexi sluit het jaar niet enkel af met degelijke cijfers, maar ook met tal van unieke projecten. Een van de meest spraakmakende realisaties van het voorbije jaar is de oplevering van de iconische Antwerp Tower. Dit ambitieus stedelijk reconversieproject transformeert de voormalige kantoortoren in hartje Antwerpen tot een state-of-the-art gebouw met zowel residentiŽle, commerciŽle als kantoorruimtes. Zonnepanelen, zonnecollectoren voor warm water, regenwaterrecuperatie en de mogelijkheid tot aansluiting op een toekomstig stedelijk warmtenet laten bovendien toe om in de hoogste residentiŽle woontoren van Antwerpen op duurzame, circulaire wijze te wonen.

Voorts trapte Matexi in 2021 zowel de bouw als verkoop af van een resem duurzame buurtontwikkelingsprojecten, zoals het Blankenbergse Parkville, de stedelijke erfgoedsite De Kazerne in Gent en het reconversieproject Paradis Express aan het treinstation in Luik. Het Brusselse project Leopold Views is dan weer volledig uitverkocht en in de Rogalskiego-buurt kan Matexi terugblikken op zijn eerste opgeleverde project in Krakau.

Goedgevulde projectpijplijn voor verdere groei

Matexi trapt het nieuwe jaar af met een goedgevulde pipeline aan toekomstige projecten, waarmee het verder timmert aan zijn missie om kwalitatieve, duurzame woningen in aangename buurten met groen en buurtvoorzieningen te creŽren. In 2021 werden gronden en panden verworven voor zoín 4.200 bijkomende wooneenheden. Bij meer dan 90% van deze acquisities gaat het om brownfields of binnenstedelijke gronden of panden.

Het voormalig woonzorgcentrum Herfstvreugde in Genk, is daar zoín voorbeeld van. De site zal omgevormd worden tot een CO2-neutrale woonontwikkeling met geothermische warmtepompen en een groendak. Dankzij recuperatie van de originele betonstructuur zal de buurtontwikkelaar ook hier circulair werken: betonafval en aanvoer van materialen worden tot een minimum beperkt. Voorts komen er ook nieuwe stedelijke buurtontwikkelingen aan de sporthal in de Doornikse wijk Corne Saint-Martin, aan de Bergensesteenweg in Anderlecht en op de Antwerpse Linkeroever.

De Poolse activiteiten van Matexi zijn ook een motor van verdere groei. De buurtontwikkelaar hanteert er sinds enkele jaren een strategie van gestage groei door acquisities, versterking van het team ter plaatse en de aantrekking van lokale financiering. In Warschau, in een buurt vlakbij de luchthaven, zal een nieuw project met meer dan 1.200 appartementen ontwikkeld worden. Zo wordt Polen stilaan een tweede thuismarkt voor de buurtontwikkelaar.

ďHet is dankzij de volgehouden inzet en het harde werk van al onze medewerkers en partners dat we dit bijzondere jaar afsluiten met meer dan degelijke cijfers. Deze resultaten stellen ons in staat om de solide koers aan te houden. Bovendien sterken ze onze langetermijnvisie om samen met lokale stakeholders duurzame buurten te ontwikkelen die een antwoord vormen op de woonnoden van vandaag ťn van toekomstige generaties,Ē vertelt Olivier Lambrecht, CEO van Matexi. Lambrecht nam in het voorjaar van 2021 het roer over bij Matexi, en kan na een jaar als CEO al stevige resultaten neerzetten.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo