Nieuwbouw

Matexi levert 240 woningen op in vernieuwde Antwerp Tower

Matexi levert 240 woningen op in vernieuwde Antwerp Tower
Buurtontwikkelaar Matexi levert vandaag precies 241 appartementen en penthouses op die onderdeel uitmaken van de volledig vernieuwde Antwerp Tower. In samenwerking met de stad Antwerpen en het gerenommeerde architectenbureau Wiel Arets, vatte de buurtontwikkelaar in 2017 dit ambitieus stedelijk reconversieproject aan om de voormalige kantoortoren om te vormen tot een state-of-the-art gebouw dat zowel residentiële, commerciële als kantoorruimtes omvat.

Eigentijdse herbestemming voor een historische blikvanger

De Antwerp Tower, centraal gelegen aan het recent gerenoveerde Operaplein tussen De Keyserlei en Frankrijklei, geldt al decennia als een van de prominente blikvangers in de Antwerpse skyline. Het gebouw dateert van 1974 en deed jaren dienst als kantoorgebouw. Toen het gebouw aan een welverdiende reset toe was, zette buurtontwikkelaar Matexi in 2017 zijn schouders onder dit ambitieus reconversieproject.

Met Matexi’s oplevering van 241 woningen, verdeeld over 26 verdiepingen en 100,7 meter hoogte, mag de Antwerp Tower vanaf vandaag met recht beschouwd worden als het hoogste residentiële gebouw van Antwerpen en het op één na hoogste gebouw in de stad, na de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Vormen de 241 woningen een baken van rust in het centrum van de stad, dan zorgen de 4.600 m2 kantoorruimte en 4.000 m2 commerciële ruimte op de benedenverdieping ervoor dat de Operabuurt een bruisende hotspot wordt. Elektronica-specialist MediaMarkt en de restaurantketen Pitaya namen reeds hun intrek in het gebouw, en in de komende maanden openen co-workingbedrijf Silversquare en de horecaketens Hawaiian Poké Bowl, Wagamama en Coffee Fellows er ook vestigingen. Verwacht wordt dat binnenkort nog meer bedrijven, winkels en restaurantuitbaters deze rangen zullen vervoegen. Ondergronds beschikt de Antwerp Tower overigens over een parkeergarage voor circa 250 auto’s en 700 fietsen.

Matexi levert 240 woningen op in vernieuwde Antwerp Tower

“Vandaag bereiken we ons vooropgesteld doel voor een oplevering van de woningen in 2021. We beschouwen dit dan ook als een feestelijke mijlpaal voor onze ploeg en onze partners,” vertelt Luc Van Rysseghem, Business Manager bij Matexi.


Een toekomstbestendige, duurzame thuishaven

In de transformatie van de Antwerp Tower werd bijzonder veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo is de vernieuwde toren uitgerust om aan het toekomstig stedelijk warmtenet gekoppeld te kunnen worden, het dak bevat zonnepanelen en een centrale stookplaats met zonnecollectoren kunnen het gebouw op een duurzame manier van warm water voorzien. Dankzij recuperatie van de originele betonstructuur werd in deze herontwikkeling bovendien circulair gewerkt. Ten slotte zorgt een daktuin voor extra groen wat een prachtig schouwspel zal worden in elk seizoen van het jaar.

“Met dit unieke reconversieproject hebben we niet enkel een hedendaagse, esthetische herbestemming kunnen geven aan een iconisch historisch gebouw, maar hebben we bovendien nieuwe, duurzame woningen kunnen creëren in het hart van de stad Antwerpen. Hiermee komen we tegemoet aan de alsmaar toenemende nood voor meer woongelegenheid in steden, en aan het belang van duurzame renovatie van het bestaande patrimonium,” sluit Olivier Lambrecht, CEO van Matexi af.


Matexi levert 240 woningen op in vernieuwde Antwerp Tower