Architectuur

Buro B wint Belgische prijs voor energie 2013

Buro B wint Belgische prijs voor energie 2013
kantoorgebouw Stebo in Genk
De Belgische prijs voor energie 2013 gaat naar Buro B met het kantoorgebouw Stebo te Genk. “Een optimale samenhang tussen de behoeften van het gebouw enerzijds en het “building integrated PV-­‐system” anderzijds; een mooi voorbeeld van doordacht en efficiënt energetisch ontwerpen.” Aldus de jury over het winnende project. De Belgische Prijs voor Architectuur & Energie is een wedstrijd voor alle Belgische architecten met recente realisaties in België die architecturaal en/of qua energieprestaties meer aandacht verdienen.

Van de 66 inzendingen voor de Energieprijs werden uiteindelijk 48 dossiers ingediend voor de eindjury. Na een grondige analyse qua prestaties en volledigheid van opgevraagde dossiers zijn er uiteindelijk 31 realisaties aan de eindjury voorgesteld. Deze jury was samengesteld uit Ir.Arch. Rik Van Rossen (voorzitter), Arch. Luc Dedeyne (Energieconsulent BVA), Prof.dr.ir. Jean-­‐Marie Hauglustaine (ULg), Dr.Sc.Georges Timmermans (Directeur CIR Isolatieraad), Ir. Kris van Dingenen (Directeur TECNOLEC), Arch. Marc Muylle (Patrimoniumbeheer Electrabel GDF­‐SUEZ) en arch. Eddy Vanzieleghem (FAB-­‐Awards). Bruno Vander Maelen fungeerde als waarnemer voor Electrabel.

De jury kon gebruik maken van vooraf grondig voorbereide tabellen met een 150-­‐tal gegevens over de volgende aandachtspunten: transmissieverliezen, ventilatie, infiltratie en energierecuperatie, netto energiebehoefte per m2 vloeroppervlakte en het verbruik van verwarming, koeling, hulpenergie. In combinatie met het doornemen van de bouw- en detailplannen en bijgaande nota's heeft de jury uiteindelijk 11 realisaties genomineerd en daaruit de volgende categorielaureaten gekozen, waaronder bovenvermelde eindlaureaat van de Belgische Prijs voor Energie 2013.

Eengezinswoningen: Rijwoning Putman, Waregem -­‐ denc!-­‐studio
Groepswoningbouw: Appartementsgebouw'Les Courses', Elsene ­‐ MDW Architecture
Niet-­residentiële gebouwen in publieke en private sector: Kantoorgebouw Stebo, Genk -­ Buro B

Ook interessant