Architectuur

Robbrecht en Daem winnen Belgische prijs voor Architectuur 2013

De Belgische prijs voor Architectuur 2013 gaat naar Robbrecht en Daem architecten i.s.m. Marie-­‐José Van Hee architecten met de Stadshal en centrumplein te Gent. “De Stadshal is een plek voor de gemeenschap, een plek die zonder iets op te dringen anticipeert op haar gebruik – wat als aanpak voor een architect vrij uniek en bijzonder moedig is.” Aldus de jury over het winnende project.

Onder de vijf categorielaureaten waren er twee projecten met vergelijkbare architecturale kwaliteiten en een vergelijkbaar eindresultaat in het geding: de Elishout Keukentoren in Brussel en de Stadshal in Gent. De Stadshal werd gekozen omdat ze “het meest representatieve project is van de categorielaureaten en als zodanig typischer voor de plaatselijke situatie. De toren is veeleer – in positieve zin – een heroïsche krachttoer van de modernistische en functionalistische ideologie. De Stadshal is architectuurgeschiedenis die een plaats vindt in een context, een kenmerk van een plek ontdekt en haar – niet zonder trots – opwaardeert. Omdat ze inspeelt op de bouwlagen van de stad is ze een meer hedendaags paradigma dan het Keukentorenproject.”

In het Architects' House te Brussel, maakte de Belgische jury op 27 april een eerste architectuurselectie uit de 345 wedstrijdconforme realisaties. Deze jury, bestaande uit de architecten Luc Dutilleux, Nicolas Firket, Oscar Rommens, plaatsvervanger Leo Van Broeck, Eric Van Overstraeten en Steven Verbeke duidde de realisaties aan die in aanmerking kwamen voor de eindjury.

De ontwerpers van de 95 weerhouden realisaties voor de Architectuurprijs, werden uitgenodigd om hun inzending op panelen te presenteren voor de eindjury en latere tentoonstellingen. De eindjurering vond plaats in Brussel op woensdag 5 juni met de buitenlandse juryleden: Emanuel Christ (Christ & Gantenbein uit Basel), Shelley McNamara (Grafton Architects uit Dublin) en de Belgische architecten Oana Bogdan (Bogdan & Van Broeck Architects), Luc Dutilleux (Artau) en Oscar Rommens (import.export Architecture). Deze jury bepaalde de genomineerden, categorie-­‐laureaten en de winnaar van de Belgische Prijs voor Architectuur 2013. Uit de genomineerden van iedere categorie werden uiteindelijk volgende categorielaureaten verkozen:

Eengezinswoningen:
Weekend House, Merchtem – OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Groepswoningbouw:
Tuinwoningen en kantoor Drukkerij, Antwerpen – Collectief Noord

Niet-­‐residentieel privésector:
Computer Shop, Tielt – OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Niet-­‐residentieel publieke sector:
Elishout keukentoren, Anderlecht – Xaveer De Geyter Architecten

Publieke ruimte:
Stadshal en centrumplein, Gent – Robbrecht en Daem architecten i.s.m. Marie-­‐ José Van Hee architecten

Themaprijzen

De prijs voor de beste toepassing van keramische materialen, uitgereikt door WIENERBERGER, ging naar Salens Architecten voor het Rijksarchief te Brugge. De prijs voor het meest creatief daglichtgebruik in architectuur, uitgereikt door VELUX, is toegekend aan BCF Architecten voor hun woning Middag te Halle. De Prijs voor de beste toepassing van een Warmtepomp, uitgereikt door VIESSMANN, was voor Denc!-­‐Studio voor het passief kantoor Termote te Nevele.

Ook interessant