Duurzaam Bouwen

Burgers vinden de weg van Kamp C naar energiehuizen voor digitaal advies

Burgers vinden de weg van Kamp C naar energiehuizen voor digitaal advies
Adviseurs Michiel Van Herck en Dirk Verbeeck van Kamp C verlenen digitale bouwadviezen © Kamp C
Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, heeft vorig jaar welgeteld 853 keer een digitaal bouwadvies verleend. Dit zijn er 122 minder dan in 2021. Burgers vinden meer en meer de weg naar de lokale energiehuizen, en dat was ook de bedoeling.

Sinds 2006 geeft Kamp C gratis advies aan particuliere inwoners van de provincie Antwerpen. Sinds de coronacrisis gebeurt dat digitaal. Experten geven daarbij onafhankelijke en neutrale raad, los van commerciële belangen, door bouw- of verbouwplannen te screenen op de principes van duurzaam bouwen en wonen. Ze reiken daarbij concrete verbetertips aan over materiaalgebruik, isolatie, verwarmingssystemen, enzovoort.

“Sinds vorig jaar zien we bij Kamp C een daling van het aantal bouwadviezen. Op zich is dat goed nieuws. De bouwvragen die wij opvolgen betreffen meestal grotere projecten zoals totaalrenovaties. We stellen vast dat mensen met kleinere energievragen, over facturen en premies bijvoorbeeld, vaker naar de energiehuizen stappen. Dat was ook ons streven. Kamp C biedt nu minder adviezen aan, maar die zijn diepgaander,” verklaart Michiel Van Herck, adviseur bij Kamp C.


Gedeputeerde voor Wonen en voorzitter van Kamp C, Kathleen Helsen, vult aan: “Sinds kort biedt Kamp C samen met intercommunale IOK een nieuwe service aan. De inwoners van de Antwerpse Kempen kunnen als eersten terecht op het digitaal woon- en energieloket www.duurzaamwonen.be. Dat staat boordevol overzichtelijke en up-to-date informatie over duurzaam wonen en bouwen, aangevuld met een overzicht van de specifieke subsidies en ondersteuningsmogelijkheden in iedere stad of gemeente. Later zal dit aanbod ook uitgebreid worden naar de rest van de provincie.”

Meest gestelde vragen

De meeste vragen die aan Kamp C gesteld werden, gingen vorig jaar zonnepanelen, batterijen, het vermijden van fossiele brandstoffen en totaalrenovaties.

Ook in 2023 blijft Kamp C gratis en onafhankelijk advies geven voor grotere bouwvragen. Je kan een aanvraag voor zo’n digitaal bouwadvies indienen via mail (planadvies@kampc.be) of via de website van Kamp C (www.kampc.be). Met al je andere vragen over energie, premies, bouwen en verbouwen surf je naar het woon- en energieloket www.duurzaamwonen.be.

Ook interessant