Buiten genieten en tóch niet in de volle zon? Dat kan met een schaduwdoek

16 augustus 2016 Bron: Bouw & Wonen
Als je wil genieten van het mooie weer maar niet graag in de volle zon zit, zijn er meerdere mogelijkheden. Hoedje op en jasje kan natuurlijk, maar is niet echt fijn. Je kunt uiteraard ook een parasol opzetten, maar dat is vaak een heel gedoe. Een schaduwdoek biedt dan uitkomst. Het schaduwdoek is een uitstekende vervanging voor een traditionele parasol. Met een schaduwdoek los je het gebruikelijke gehannes met een parasol op. Niet alleen neemt een parasolvoet nogal veel ruimte in beslag. Je zit ook constant heen en weer te sjouwen met zo’n voet, bijvoorbeeld wanneer de zon draait. Steekt verder een windvlaag op, is het maar afwachten of je parasol zich staande houdt. Al dat gedoe heb je met een schaduwdoek niet.

Waar kennen we dat toch van?

Wie voor het eerst een schaduwdoek ziet, krijgt onmiddellijk een soort vakantiegevoel. Dat is niet vreemd. Een schaduwdoek lijkt een beetje op een luifel die je op een zonnige camping voor je caravan of tent installeert. Een beetje exotische benaming voor zo’n luifel is overigens tarp, een naam die niet bij iedereen een belletje zal doen rinkelen. Hoe dan ook, een schaduwdoek voor thuis in de tuin is min of meer de professionele versie van een luifel: groter, steviger, handiger en vooral ook veel mooier dan het kampeerluifeltje. Daar waar een luifel een beetje lomp oogt, komt een schaduwdoek fris en modern voor de dag.

In het zonnetje?

Een schaduwdoek biedt ruim voldoende bescherming tegen UV-straling en neemt toch niet alle zonlicht weg. Het blijft kortom genieten van fraai zomerweer. Handig is ook dat je niet afhankelijk bent van een specifieke plek. Of je nu in de schaduw wil zitten vlakbij in je huis of iets verderop in de tuin, een schaduwdoek laat zich op veel plekken installeren. Het schaduwdoek maakt het je gemakkelijk. Het beschermt je tegen de zon, biedt bescherming en is bijzonder gemakkelijk te plaatsen.

Hip en toch hoge kwaliteit

De zonwering is gemaakt van hoge kwaliteit doek. Toch zijn schaduwdoeken niet duur in de aanschaf, het blijkt een duurzame aankoop. Dit wil zeggen dat je schaduwdoeken langdurig kan gebruiken zonder dat ze op korte termijn aan vervanging toe zijn. De gemiddelde prijs ligt tussen de € 50 en €150 in, de duurste schaduwdoeken kennen een bescheiden uitschieter met een prijs van rond de €500. Dan heb je wel een geavanceerd exemplaar, vaak met een grote oppervlakte doek die geschikt is voor zeer grote tuinen. Als je beschikt over een bescheiden budget maar wel in de schaduw wilt genieten van het lekkere weer onder de schaduw, dan zijn de kleinere doeken echter ook zeer geschikt.

Formaten, kleuren en vormen

Een schaduwdoek wordt een onderdeel van je tuininrichting. Het loont dus de moeite om wat tijd te steken in je zoektocht naar de juiste schaduwdoek. Gelukkig is er een royale keuze in schaduwdoeken, met name bij zaken online waar ze gespecialiseerd zijn in deze doeken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, kleuren en vormen. Zo heb je driehoekige schaduwdoeken, maar je hebt ook rechthoekige varianten, ongelijkzijdige driehoeken en trapezevormen. Afhankelijk van hoeveel schaduw je wil creëren, bepaal je het formaat en de vorm. Je kunt zelfs meerdere schaduwdoeken combineren voor een beter resultaat. Trendy, comfortabel en veilig zijn typische kenmerken van een goed schaduwdoek.

Gemakkelijk te bevestigen

De schaduwdoeken worden geleverd met standaard bevestigingsmaterialen. In tegenstelling tot een luifel zijn die robuust en kunnen dus tegen een stootje. Een goed bevestigde schaduwdoek waait kortom niet weg. Het kan natuurlijk zijn dat je extra materiaal nodig hebt, al naar gelang op welke plek je je doek wil installeren. In dat geval kan je altijd bijbehorende accessoires kopen zoals haakjes, touwen en haken en opberghoezen. Bij de speciaalzaak kun je terecht voor alle accessoires die je nodig hebt om uw schaduwdoek te bevestigen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo