Algemeen

Brusselse kerstboom uit PEFC-gecertificeerd bos

Afgelopen dinsdag werd onder het wakend oog van journalisten en Waals Minister voor Bos en Toerisme René Collin, de spar geveld die vanaf gisteren de Brussels Grote Markt siert. De boom, een geschenk van Wallonië aan de stad Brussel, is afkomstig uit een PEFC-gecertificeerd bos. Een mooi en duurzaam gebaar! De fijnspar, met een hoogte van 21 meter, werd zorgvuldig uitgekozen in het domaniaal natuurreservaat Plateau des Tailles, gelegen op het plateau van Baraque de Fraiture in de gemeente Vielsalm. De boom behoort tot een PEFC-gecertificeerd bos dat zich op 600 meter hoogte bevindt.

De boom bevond zich dus op een plaats waar het beheer een evenwicht tussen de ecologische, economische en sociale functies van het bos nastreeft. Waals Minister voor Bos en Toerisme René Collin benadrukt de kracht van de PEFC-boscertificatie: « We moeten de verbetering van de bosbiotoop aanmoedigen. Daar ligt ook het belang van certificatie van duurzaam bosbeheer. Om de producten en diensten die de biodiversiteit ons levert de beschermen, heeft Wallonië zich sinds 1999 geëngageerd voor de PEFC-boscertificatie. Dit systeem is het best aangepast aan de lokale situatie en de karakteristieken van onze Waalse bossen. Die zijn namelijk zeer gediversifieerd. Bosbeheer moet gebeuren in een multifunctionele benadering met respect voor wie ervan leeft en voor wie erin leeft. »

Brusselse kerstboom uit PEFC-gecertificeerd bos

Identiteitskaart van de kerstboom

Soort : fijnspar (Picea abies)
Hoogte : 21 meter
Leeftijd: 80 jaar
Herkomst: gemeente Vielsalm. Waals gewest, domoniaal natuurreservaat Plateau des Tailles (Chanfa – Les Massotais) gelegen op het platreau van Baraque de fraiture. Hoogte: 600 meter. Site Nature 2000 en PEFC-gecertificeerd

Zijn verwijdering als ‘kerstboom’ kadert in de algemene doelstellingen van herstel en handhaving van open en halfopen plekken op de Ardense hoogvlaktes, in het bijzonder van de beschermde gebieden (wet op natuurbehoud). Het vellen van de boom heeft tot gevolg dat de natuurlijke groei van nieuwe harsachtigen wordt verhinderd, waardoor de habitats en beschermde of met uitsterven bedreigde soorten meer ruimte krijgen.

Ook interessant


Build for Life